Merkez koridoru daraltıp 'ROK'u kullanacak

Güncelleme Tarihi:

Merkez koridoru daraltıp ROKu kullanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2012 18:38

Merkez Bankası ile ekonomistler arasında bugün yapılan toplantıdan önemli mesajlar çıktı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 18 Eylül'de yapacağı toplantıda faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 11.5'lik oranın 0.50 baz puan düşürülmesi ve bu indirimlerin sonraki toplantılarda da sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan ekonomistlerden alınan bilgiye göre, Merkez Bankası üçüncü çeyrekte ekonomide bir yavaşlama olacağını ancak bu yavaşlamanın kaygı verecek düzeyde olmayacağını öngörüyor.

Merkez Bankası yöneticileri yurtdışından Türkiye'ye para akışının devam etmesini beklerken, enflasyon hedefleri konusunda revizyona ihtiyaç olmadığının altını çizdiler.

İNDİRİM EYLÜLDE BAŞLAR

Toplantıda faizlerle ilgili önemli mesajlar da geldi. Merkez Bankası ekonomistleri, yüzde 5 ile 11.5 arasında olan faiz koridorunun üst bandının kademeli olarak indirileceği sinyalini verdi. İndirimlerin 0.50 baz puan olarak Eylül ayındaki toplantıda başlaması bekleniyor. alt bantta ise herhengi bir değişiklik yapılmayacak.

Öte yandan toplantıda, Merkez Bankasının son toplantısında daha etkin bir şekilde kullanacağını duyurduğu Rezerv Opsiyonu Katsayısı (ROK) enstrümanının önümüzdeki dönemde TL ve döviz likiditesinin yönetilmesi için daha fazla kullanılacağı yönünde sinyal verildi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan isimler arasında yer alan Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, "Eylül ayında yapılacak toplantı ile birlikte indirimler de başlayacak. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıkların genişletileceği bir politikaya geçecek. Böylece faizler artık ana enstrüman olarak kullanılmayacak" dedi.

Gelberi bu uygulamanın hemen değil ama zamana yayılarak başlayacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!