Merkez’in ‘sıcak paraya fren’i doları 1.57 liraya yükseltti 1.5 miyar dolar iki günde gitti

Güncelleme Tarihi:

Merkez’in ‘sıcak paraya fren’i doları 1.57 liraya yükseltti 1.5 miyar dolar iki günde gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 00:00

Geçen hafta bankaları sıkan, sıcak paraya karşı önlemleri devreye sokan Merkez Bankası, doların 1.57 liraya yükselmesini tetikledi. Bir günde Türkiye’yi terkeden sıcak para 1.5 milyar doları buldu.

Haberin Devamı

SICAK paraya yönelik alınan önlemlerin ardından yabancıların hızlanan döviz alımları ve Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam edeceği beklentileriyle dolar dün 1.57 liraya dayandı. Döviz piyasasından yabancı alımları ila yaklaşık 1.5 milyar dolar çekilmesi doları ateşlerken, dövizdeki hareketlilik İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na  (İMKB) yansıdı.
Yükseliş yüzde 5’i aştı
Bankacılar, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından cuma günü yabancı cephesinde başlayan döviz alımlarının dün hızlanarak sürdüğünü ve piyasadan yaklaşık piyasadan 1.5 milyar dolarlık çıkış olduğunu belirtiyorlar. Yabancı fonların döviz piyasasında devam eden operasyonlarının gölgesinde açılan bankalararası döviz piyasasında dolar güne 1.5440 liradan başladı. Bu piyasada gün içinde 1.57 liraya dayanan dolar kapanışa doğru en yüksek 1.5670 liraya kadar çıktı. Dolar, bugün valörlüde ise 1.5630 lira düzeyinden işlem gördü. Dolar serbest piyasada 1.5630 liradan kapandı.Geçen haftanın ilk işlem gününe 1.48 liradan başlayan ve yükselişine soluksuz devam eden dolar dün 1.5670 liraya kadar tırmanarak 1 haftada yükseliş yüzde 5’ten fazla değer kazanmış oldu.
Euro 1.3125 dolara kadan indi
Yurtdışı piyasalarda devam eden bozulma ve Avrupa ülkelerine dönük endişelerle Euro, dün de dolar karşısında hızla değer kaybetmeye devam etti. Haftanın ilk işlem gününde Euro dolar karşısında 1.3125 düzeyine kadar geriledi. Bu gerileme içerde sıcak paraya yönelik düzenlemeler ve Merkez Bankası’nın faiz indiriminin etkisiyle yükselişte olan doları tetikledi.
İndirim sürer beklentisi
Yabancı yatırımcıların bu düzenlemeler karşısında çıkış yaptığını dile getiren bankacılar, “Merkez Bankası’nın geçen hafta yüzde 0.50 oranındaki indirimi ve sıcak paraya yönelik düzenlemeler çıkışı hızlandırdı. Geçen haftabaşından itibaren faiz indirim beklentisini fiyatlayan döviz piyasasında dolar bu haftada yeni bir indirim olasılığını değerlemeye başladı” yorumunu yaptı.
Noel satışları etkili oldu
Noel tatili öncesinde yabancı yatırımcıların satışlarının da ağırlıklı olduğu ve sıcak para düzenlemesiyle de satışların arttığı borsa güne 62 bin puana kadar gerileyerek açılış yaptı. İMKB Ulusal 100 Endeksi ise Avrupa borsalarında yüzde 1’e yaklaşan yükselişlerle toparlanma eğilimine girdi. Küçük çaplı alımlar eşliğinde yönünü yukarı çeviren borsa ilk seansa göre kayıplarını azalttı. Gün sonunda 63.501 puandan kapanış gerçekleştiren borsanın günlük değer kaybı ise yüzde 0.04 oranı ile sınırlı kaldı.

Haberin Devamı

Borsada yabancı payı yüzde 66’ya geriledi

Haberin Devamı

YABANCI yatırımcıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki (İMKB) payı, önceki haftaya göre düşerek yüzde 66.56’ya geriledi. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 17 Aralık 2010 tarihinde  yabancıların hisse adedi bakımından borsadaki payı yüzde 52,68 olurken, piyasa değeri açısından payı ise yüzde 66.56 olarak gerçekleşti. Yabancılar, bu tarih itibariyle 16 milyar 543 milyon 267 bin 340 adet hisse ile toplam 106 milyar 292 milyon 71 bin 225 liralık hisseyi ellerinde  bulundurdu. Yabancıların 10 Aralık 2010 tarihinde İMKB’deki payı yüzde 67,04  seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!