Merkez, faizi çeyrek puan daha düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Merkez, faizi çeyrek puan daha düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 00:00

Buna göre, gecelik borçlanmalarda faiz oranı yüzde 6.75’den yüzde 6.25’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 9.25’den yüzde 9.00’a çekildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8.25’ten yüzde 8’e düşürüldü. Para Politikası Kurulu’nun açıklamasında, son dönemdeki verilerin, toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına ilişkin görüşünü teyid ettiği belirtilerek, dış talep ve yurtiçi yatırım talebinin zayıf seyrini sürdürdüğü ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi: “İstihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağı anlaşılmaktadır. 2010 ortalarına kadar enflasyonda dönemsel artışlar gözlenebilecekse de, enflasyonun düşük seyrini koruyacağı tahmin edilmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikasına dair Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümün değişmediğini ifade etmiştir.”

Belirsizlik sürüyor

2008 yılı kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmeye başlamıştır. Küresel ekonomideki sorunların tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyid etmiştir.”

13 ayda 10.25 puan indirdi

PARA Politikası Kurulu’nun dünkü 0.25 puanlık indirimiyle birlikte, 13 ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirimi 10.25 puana ulaştı. Kurul, geçen yıl myıs, haziran ve temmuz aylarında 0.5’er puanlık artırımlarla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’e yükseltmiş, ağustos, eylül ve ekim aylarında faizi bu düzeyde tutarken, kasımdan itibaren indirimlere başlamıştı. Kasımda 0.5 puan, aralıkta 1.25 puan ve bu yıl ocakta 2 puan, şubatta 1.5 puan, martta 1 puan, nisanda ise 0.75, mayısta, haziranda, temmuzda, ağustosta, eylülde 0.5, ekimde 0.5 puan düşürülen gecelik faiz yüzde 6.75’e inmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!