Merkez, enflasyonda iniş seyrini gördü faizi değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez, enflasyonda iniş seyrini gördü faizi değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dün yaptığı haziran ayı toplantısında gecelik borçlanma faizini yüzde 6.5, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 7 ile sabit tutulmasına karar veridi. Böylece Merkez Bankası’nın, 7 aydır faizlerde değişikliğe gitmediği görüldü.

Gecelik faiz 6.5’da kaldı

Para Politikası Kurulu’nun dünkü toplantısının ardından yapılan açıtklamada, kurulun, Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranları yüzde 6.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 9, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 7 olacak.
Merkez Bankası’nın Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 12 olarak devam edecek. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 olarak uygulanacak.

Emtia fiyatlarının etkisi

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini gösterdiği belirtilerek, iç talebin göreli olarak istikrarlı bir artış sergilediği, dış talebe ilişkin belirsizliklerin ise giderek arttığı vurgulandı. Bu çerçevede, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, “İstihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Kurul, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin yılsonu hedefinin altında ve orta vadeli hedeflerle uyumlu seyretmeye devam edeceğini belirtti. Ayrıca, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün ve emtia fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu’nda öngörülenden daha olumlu bir görünüm arz ettiğine ve bu durumun enflasyon beklentilerini de olumlu yönde etkilediğine dikkat çekildi” denildi.

Faizler 7 aydır sabit tutuluyor

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, yedi aydır faiz oranlarını sabit tutarak, değişikliğe gitmedi. Kurul’un Kasım’da 0.25 puanlık indirimiyle birlikte, 13 ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirimi 10.25 puana ulaşmıştı. Kurul, bir önceki yılın Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında 0.5’er puanlık artırımlarla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’e yükseltmiş, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında faizi bu düzeyde tutarken, Kasım ayından itibaren indirimlere başlamıştı. Kasım ayında 0.5 puan, Aralık’ta 1.25 puan ve 2009 yılının Ocak ayında 2 puan, Şubat’ta 1.5 puan, Mart’ta 1 puan, Nisan’da ise 0.75, Mayıs’ta, Haziran’da, Temmuz’da, Ağustos’ta, Eylül’de 0.5, Ekim’de 0.5 puan, Kasım’da 0.25 puan düşürülen gecelik faiz yüzde 6.5’e inmişti. Kurul, Aralık ayında 13 aylık aradan sonra ilk kez faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti. Faiz oranı yüzde 6.5 seviyesini korumuştu. Kurul, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayında da faizleri değiştirmemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!