Merkez: Enflasyon hedefi tutmayacak

Güncelleme Tarihi:

Merkez: Enflasyon hedefi tutmayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 14:13

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Başçı, enflasyon hedeflemesine geçildiği ilk yılda hedefin tutturulamayacağının net bir şekilde görüldüğünü, bunun talihsizlik olduğunu belirterek, “Bu tür sapmalar zaman zaman karşımıza çıkacak, buna alışmamız lazım” dedi.

Uluslararası Finans Arenasında konuşan Başçı, Merkez Bankasının Türkiye'ye yapabileceği en büyük iyiliğin enflasyonu düşük düzeyde, olabildiğince hedefe yakın tutturmak olduğunu söyledi.

Enflasyon hedeflemesi yapan ülkelerin sayısının arttığını, bu rejime başlayanların bırakmadığını ifade eden Başçı, dalgalı kurun da çok uygulanan bir rejim haline geldiğini anlattı.

Üç yıllık enflasyon hedeflemesine ilişkin olarak da Başçı, şunları söyledi: “Enflasyon hedeflemesine geçtiğimiz birinci yılda hedefi tutturamayacağımız şu anda oldukça net bir şekilde görülüyor. Yıl sonunda yüzde 10'un altında yüzde 10'a yakın bitireceğiz. Yüzde 5 hedefinin oldukça dışında bir performans bu. Enflasyon hedeflemesine başlar başlamaz birinci yılda enflasyon hedefinin tutturulamaması talihsizlik. Onunla beraber olumlu yanları da var. Bu tür sapmalar zaman zaman karşımıza çıkacak. Buna alışmamız, bununla ilgili riskleri biliyor olmamız lazım. Belki bu kadar büyük sapmalar ileride olmayacak ama zaman zaman aşağı veya yukarı yönde sapmalar olacak.”

GEÇİCİ ŞOKLAR

Enflasyon hedefindeki artışlara ilişkin olarak da Başçı, yaşanan bir dizi arz şokunun enflasyon hedefinde geçici olarak sapmaya yol açtığını söyledi.

Meyve sebze fiyatlarındaki artışın 2006'da enflasyonda bir puana yakın yükselişe neden olduğunu, kur şokundan kaynaklanan artışın da şu ana kadar 3 puan olduğunu vurgulayan Başçı, “Yıl sonuna kadar bunun 3,5 puan olmasını bekliyoruz. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 9,5'lik bir gerçekleşme olursa bunun 3,5'i kurdan gelecek. Bir puan da işlenmiş gıdalardan geliyor. Kurdaki artış olmasa enflasyon 6 civarında olacaktı. Hedefi tutturacaktık diyebiliriz. Bunlar bahane değil ama geçici şoklar olarak görüyoruz” dedi.

Erdem Başçı, enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğini, 2007'nin ikinci çeyreğinden itibaren düşüşün izleneceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!