Merkez Bankası'nın olası 5 eylemi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasının olası 5 eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 14:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yarın yapılacak enflasyon raporu tanıtım toplantısında 5 maddelik bir eylem planı açıklayacak.

Haberin Devamı

Ekonomistler ve piyasa oyuncuları TL’nin değerini güçlendirmek üzere fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşacak 5 maddelik plan açıklayacağını duyuran Merkez Bankası’nın olası adımlarını şöyle tahmin ediyor:

1- TCMB gerekirse yüzde 5.75 olan gösterge faizi artırabileceğini belirtecek. Gecelik borçlanma faizini yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkaran Banka, örtülü faiz artırımı yaptı. Ancak, bankaların kısa vadeli TL ihtiyacı nedeniyle bankalararası piyasada gecelik faizler yüzde 12'ye, gösterge hazine tahvilinin bileşik faizi de yüzde 9.66 seviyesine çıktı.

2- Bankaların kısa vadeli TL gereksinimini azaltıcı önlem açıklayacak. Gecelik faizlerdeki 4 puanlık artışla birlikte, kredi faizlerinde yüzde 1.7 ila 2.0’lik seviyeler konuşulmaya başlandı. İşte Merkez Bankası, reel ekonomiyi, büyümeyi sıkıntıya sokacak kredi maliyetinde yüksek artış yaratmamak için kısa vadeli TL gereksinimini azaltıcı önlem açıklayabilir.

Haberin Devamı

3- TL yükümlülükler için zorunlu karşılıkların yabancı para için tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 20’den yüzde 30-35’e yükseltilebilir. Bu durum hem bankalara likidite sağlarken hem de TCMB döviz rezervini artıracaktır.

4- Eximbank kredi geri dönüşleri, brüt döviz rezervini yükseltmek için Merkez Bankasınca tutulabilir.

5- TCMB, TL zorunlu karşılıklara faiz ödeyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!