Merkez Bankası satıyor ama döviz kaçışı yok, aksine biraz giriş var

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası satıyor ama döviz kaçışı yok, aksine biraz giriş var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın müdahalelerine karşın yükselen kurların, işlerin kötüye gittiğini ifade etmediğini, bu durumun dünya piyasalarının yansıması olduğunu söyledi. Babacan, “Merkez Bankası’nın sattığı döviz içerde kalıyor. Dışardan da gelen döviz var” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, yükselen doların ateşini söndürmek için çaba harcayan Merkez Bankası’nın uygulamalarını destekledi. Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale ettiği ağustos ayından bugüne kadar, Türkiye’den sermaye çıkışının bulunmadığını tam tersine toplamda belirli miktarlarda döviz girişlerinin olduğunu belirterek, o dönemden bu yana Türkiye’ye giren dövizin, çıkan dövizden daha fazla olduğunu vurguladı.
Ekonomiyi yansıtmıyor
Babacan, artık gelinen süreçte kurun seviyesinin de ekonominin genel durumunu ifade etmediğini savunarak, “Eskiden 1970’lerde veya 1990’larda şöyle bir psikoloji vardı; kur arttı mı işler kötüye gidiyor, kur düştü mü işler iyiye gidiyor. Artık öyle değil. Türkiye’nin ekonomik temelleri zaten sağlam. Kurdaki hareketler ağırlıklı olarak dünya piyasalarının, gelişmelerin bir yansıması. Yoksa bizim ekonomimizde sorunlar var, problemler var bunların sonucu kur iniyor çıkıyor, bu değil. Türkiye dışa açık bir ekonomi” dedi.
Döviz Türkiye’de kalıyor
Bugünlerde dünya ekonomisinin hareketli olduğunu, bütün gelişmekte olan ülkelerin parasının değer kaybettiğini anlatan Babacan, kurların sadece Türkiye’de değil, gelişmekte olan tüm ülkelerde yükseldiğini, Macaristan, Güney Afrika, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Latin Amerika başta olmak üzere pek çok gelişmekte olan ülkelerin parasında ciddi değer kaybı yaşandığını vurguladı. Kurlar yükselirken Merkez Bankası’nın başarılı bir çizgi izlediğini ifade eden Babacan, şu değerlendirmede bulundu: “Böyle dönemde Merkez Bankamız gayet başarılı bir çizgi izliyor ve hem regülatör görevini koruyor hem de enflasyonun makul seviyelerde devam etmesi için de bir çizgi ve hedef koyuyor kendisine. Merkez Bankamız zaman zaman piyasaya giriyor ve döviz satış müdahalelerinde bulunuyor. Dönüp bakıyoruz o döviz yine Türkiye’de kalıyor.”
Bizim kolonumuz sağlam
Dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin az da olsa Türkiye’yi etkileyebileceğini ifade eden Babacan, şunları söyledi: “Avrupa’daki kriz, Avrupa’nın depremi orada ne kadar yıkıcı olursa olsun biz burada sağlam bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Niye? Çünkü biz binamızı sağlamlaştırdık, depreme karşı daha sağlam bir bina inşa ettik. Böyle bir durumda belki sarsıntılar hissedecek ama sapasağlam ayakta devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Çizgiden sapmadıkça korkacak durum olmaz

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye, temel çizgisinden sapmadığı sürece, bütçede sağlam durduğu sürece, para ve bankacılık politikalarındaki sağlam çizgiyi devam ettirdiği sürece, gerekli olan reformları da yapmaya devam ettiği sürece korkacak bir şey olmaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!