Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 14:09

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından faiz kararını açıkladı ve faizi yüzde 6.25'te sabit tuttu.

Haberin Devamı

Piyasa beklentileri de faiz oranlarının değişmeyeceği yönündeydi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 6.25, borçlanma faiz oranının yüzde 1.50, borç verme faiz oranının yüzde 9, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla
tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 8 oranında sabit bırakıldığı belirtildi.

ENFLASYON HEDEFİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

Açıklamada, özel tüketim ve yatırım talebinin 2010 yılındaki güçlü artıştan sonra daha ılımlı bir seyir izlediği, dış talebin ise zayıf görünümünü koruduğuna dikkat çekildi. İstihdam koşullarındaki iyileşmenin devam ettiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranları henüz enflasyon üzerinde baskı oluşturacak seviyeye gelmedi. Bununla birlikte, ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli etkilerine bağlı olarak kısa vadede temel enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselişin süreceği tahmin edilmektedir. Ayrıca Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisiyle enflasyonun Mayıs ayında yıl sonu hedefi olan yüzde 5,5’in üzerine çıkabileceğini ve Enflasyon Raporu’nda öngörülen seviyelerde dalgalı bir seyir izleyeceğini not etmiştir."

Haberin Devamı

ÖNLEMLERİN YANSIMALARI TAKİP EDİLECEK

Alınan sıkılaştırıcı tedbirlerin krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren görülmeye başlandığı kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Ancak, gerek enerji ve diğer emtia fiyatlarının bulunduğu yüksek seviyeler gerekse dış talebi zayıflatan gelişmeler, cari dengedeki iyileşmeyi yılın son çeyreğine ertelemistir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son dönemde küresel ekonomideki artan
belirsizlikleri de göz önüne alarak, alınan önlemlerin gecikmeli yansımalarının bir müddet daha takip edilmesinin faydalı olacağını belirtmiştir.

Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından, mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!