Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan ihracatçılara destek... Reeskont kredisinde ‘rahat olun’ mesajı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan ihracatçılara destek... Reeskont kredisinde ‘rahat olun’ mesajı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 07:00

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, reel sektörde başlattığı temaslarına bu hafta ihracatçılarla devam edecek. Bugün (pazartesi) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile görüşecek olan Erkan, çarşamba günü de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir araya gelecek. Erkan, burada reeskont kredileri ile “rahat olun” mesajı verecek.

Haberin Devamı

GEÇEN ay politika faizinde 500 baz puan artış yaparak piyasalara net mesajını veren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, reel sektörle görüşmesinin ardından bu hafta da ihracatçılarla bir araya gelecek. Merkez Bankası, dezenflasyonu tesis için gerekli zeminin hazırlandığını, düzenlemeler ve parasal sıkılaşmanın gerçekleştirildiğini düşünüyor. Bu nedenle de reel sektörle iletişime ağırlık veriliyor. Merkez Bankası Başkanı Erkan önce İSO ardından da ASO ile görüştü. Şimdi ise ihracatçılarla görüşecek. Erkan, bugün DEİK ile çarşamba günü de TİM ile bir araya gelecek.

RAHAT OLUN MESAJI

Hafize Gaye Erkan, ihracatçılarla görüşmesinde reeskont kredileri için yeni artırılan oranı açıklayacak. Merkez Bankası temmuz ayında reeskont kredisi limitini 300 milyon liradan 1.5 milyar liraya çıkardı. 12 Eylül tarihinde de reeskont kredisi limitleri iki kat artırılarak 3 milyar liraya yükseltildi. Böylece 3 ay içinde 10 katlık artış sağlandı. Şimdi sınırın tekrar yükseltileceği öğrenildi. Erkan’ın ihracatçılara reeskont kredisinde ne kadar ihtiyaç olursa gereken adımın atılacağı mesajını vereceği ve “Ne kadar kaynak gerekirse sağlanacak, rahat olun” diyeceği kaydedildi.

Haberin Devamı

İHRACATÇILAR İÇİN SABİT ORAN

Merkez Bankası, 23 Kasım tarihindeki Para Politikası Kurulu (PPK) kararının ardından kredi kartı faizlerini sabit tuttu. Aynı gün ihracatçılar için de adım atıldı. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirildi. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde iskonto oranı azami yüzde 25.93’te sabit tutuldu.

Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan ihracatçılara destek... Reeskont kredisinde ‘rahat olun’ mesajı

KMH’LI İHTİYAÇ KREDİSİ YÜZDE 64

1 Aralık haftasında kredili mevduat hesabının (KMH) dahil olduğu ihtiyaç kredileri ortalama faizi yüzde 64.24’e yükseldi. 3 Kasım haftasında yüzde 59 düzeyinde olan KMH dahil ihtiyaç kredileri faizi 24 Kasım haftasında yüzde 59.87’ye geldi. 1 Aralık haftasında ise 4 puanı aşan bir artışla yüzde 64.24’e yükseldi.

Haberin Devamı

TİCARİ KREDİLER YÜZDE 53 SINIRINDA

Merkez Bankası verilerine göre ticari TL kredilerinde ağırlı ortalama 1 Aralık tarihi itibariyle yüzde 52.82 oldu. Bu yılın haziran ayı başında yüzde 15’lerde olan ticari TL kredi faizleri, temmuz ayında yüzde 24’lere çıktı. Ağustos ayında yüzde 30’ların üstüne çıkan ticari TL kredi faizleri, 29 Eylül haftasında yüzde 45.27 oldu. 6 Ekim haftasında yüzde 49.37’ye yükselen ağırlıklı ticari TL kredi faizleri 3 Kasım haftasında yüzde 51.14 seviyesine geldi. 10 Kasım haftasında yüzde 51.95, 17 Kasım haftasında yüzde 50.85 olan ticari TL kredi faizleri, 24 Kasım haftasında yüzde 52.19’a yükselirken, 1 Aralık haftasında da yüzde 52.82 seviyesine geldi.

Haberin Devamı

3 AY VADELİ MEVDUAT YÜZDE 49.33

Merkez Bankası verilerine göre bankaların 3 ay vadeli TL mevduata verdiği ortalama faiz, 1 Aralık haftasında yüzde 49.33 oldu. Ekim ayının son haftası yüzde 41.72 olan ortalama faiz, 3 Kasım haftasında yüzde 44.50 olurken, 10 Kasım haftasında yüzde 45.85, 17 Kasım haftasında yüzde 46.25’e yükseldi. 24 Kasım haftasında yüzde 46.07 olan ortalama faiz, 1 Aralık haftasında ise yüzde 49.3’e yükseldi.

BAKMADAN GEÇME!