Merkel, 110 milyar Euro’ya vize verdi, Focus tanrıça Afrodit’i dilenci yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merkel, 110 milyar Euro’ya vize verdi, Focus tanrıça Afrodit’i dilenci yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

Yunanistan’a 110 milyar Euro’luk AB-IMF ortak yardım paketine 3 yılda 22.4 milyar Euro ile en büyük katkıyı yapacak olan Alman hükümetinden ilk onay çıktı. Merkel, 7 Mayıs’a kadar parlamentodan da onay almaya çalışağını söylerken, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy 7 Mayıs’ta özel zirve çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BORÇ batağındaki Yunanistan’ı kurtarmak için hazırlanan 110 milyar Euro’luk Avrupa Birliği (AB) ve IMF ortak kurtarma paketi kapsamında 2012 yılına kadar Almanya’nın payına düşen toplam 22.4 milyar Euro’luk katkıyı Alman hükümeti onayladı. Alman hükümet temsilcileri, kabinenin, Yunanistan’a yapılması planlanan yardım için KfW adlı devlet bankası tarafından verilecek olan krediye Alman hükümetinin kefil olduğu, Almanya’nın Yunanistan’a bu yıl 8,4 milyar Euro’luk yardımda bulunacağı kaydedildi. Kabinenin aldığı karar 7 Mayıs (Cuma) günü Federal Mecliste (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) oylanacak.
Merkel onay için çalışacak
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamentosunun, cuma gününe kadar Yunanistan’a yardımın önünü açacak yasayı geçireceği konusunda iyimser olduğunu ve bunun için çalışacağını söyledi. Yunanistan’ın AB ve IMF ile anlaşmasından memnun olduğunu belirten Merkel, şöyle konuştu: “Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile telefonda görüştük. Yunanistan’ın tasarruf programı, bir taraftan tasarruf hedefleri olan diğer yandan Yunanistan’ın ekonomideki durumunu düzeltmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir program. Yunanistan için zor bir yolculuk olacak. Ancak bu kesinlikle gerekli.”
7 Mayıs’ta özel zirve
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da, 3 yıl için 110 milyar Euro’luk paketin 80 milyar Euro’sunu sağlayacak olan Euro Bölgesi ülkelerine, ulusal parlamentoların Yunanistan ile ilgili konuyu gelecek birkaç gün içinde ele alarak tüm süreci tamamlamak için 7 Mayıs’ta özel zirve toplanması çağrısı yaptı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise,  paketin Euro Bölgesi’nde finansal istikrarı koruyacağı ve güvenin tazelenmesine yardımcı olacağı belirtildi. AMB, Yunanistan’ın, programın hedeflerine ulaşmasına uygun olacak yeni önlemler almaya hazır olmasının da önemli olduğunu kaydetti.
Afrodit’i dilenci yaptı
Şubat ayında parmak işareti yapan tanrıça Afrodit heykeli kapağı ile Atina’da büyük tepkiye hedef olan Alman Focus dergisi, son sayısında yine Yunanlıları kızdıracak bir kapakla yayınlandı. Bu kez kapağında dilencilik yapan tanrıça Afrodit heykeli ve ‘Yunanistan ve paralarımız’ ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Maaşı budanan memur 48 saat grev yapacak

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da milyonlarca çalışanın grev fırtınası bugün başlıyor. Papandreu hükümetinin AB ve IMF’den alacağı yardıma  karşılık açıklanan tedbir paketinden en büyük zararı gören devlet memurlarının sendikası Memurlar Sendikası (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) 24 saatlik grev kararı aldı. İlk kez dükkan sahiplerinin de katılımı bekleniyor.
Yunanistan Kilisesi’nin lideri Yeronimos da,  açıklanan tedbirler için “Allah yardımcımız olsun. Kilise halkın yanında olacak. Elindeki imkanları halka yardım ve destek için kullanacak” dedi. Gelirleri düşen kiliselere gittiğinde mum yakmak için eskisi gibi 50 cent ya da 1 euro yerine artık 5 veya 10 cent bırakıyor.
 Bu arada dün 500 kadar  Yunan Deniz Kuvvetleri bağlı subaylar ile sahil koruma görevlileri maaşlarındaki azalmayı protesto için yürüyüş yaptı.

Haberin Devamı

Obama paketi iddialı buldu

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan’ın ‘iddialı’ olarak değerlendirdiği programından memnun olduğunu bildirdi. Beyaz Saray’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, Obama’nın, Yunanistan Başbakanı Papandreu ile dün telefonda yaptığı görüşmede IMF ve Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’ı kurtarma paketiyle verdikleri önemli destekten memnun olduğu belirtildi. Açıklamada, “Obama, Yunan yetkililerin açıkladığı iddialı reform programının yanı sıra IMF ve Euro Bölgesi üyelerinin anlaştıkları önemli destekten memnun” denildi.

10 milyar Euro’su Yunan bankalarına

BUGÜNE kadar bir ülke için yapılan en büyük kurtarma paketinde, Yunanistan’a üç yıllığına yapılacak 110 milyar Euro’luk yardımın 10 milyar Euro’su Yunan bankalarına ayrılacak. Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Philippos Sachinidis, 110 milyar Euro’luk kurtarma paketinin, ülkede 3 yıl sürmesi beklenen resesyon döneminde etkilenebilecek Yunan bankalarına 10 milyar Euro tutarındaki desteği de kapsayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!