Memura enflasyon zammı

Güncelleme Tarihi:

Memura enflasyon zammı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 17:56

Memur maaşlarına enflasyon farkı dolayısıyla bu ay yapılacak yüzde 4.2 ve 2002 yılının ilk yarısına ilişkin olarak yılbaşında yapılacak yüzde 10'luk zamlarla, en düşük memur maaşı ocak ayında 271 milyon liraya çıkacak.

Haberin Devamı

Bütçe yasası uyarınca tüketici fiyat artışlarına endekslenen memur maaşlarında 2001 yılının ilk onbir ayındaki kümülatif artış yüzde 58.6'ya ulaştı. Kasım ayında yüzde 4.2 artan tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) onbir aylık artış ise yüzde 63.3 düzeyinde gerçekleşti. Bütçe Yasası'nın, kümülatif memur maaş artışı ile enflasyon arasındaki farkın izleyen ay 2 puan fazlasıyla kapatılmasını öngören maddesi uyarınca, bu ay maaşlara yüzde 4.2 ek zamdaha yapılacak. Böylece memur maaşlarında kümülatif artış yüzde 65.3'e ulaşarak, onbir aylık enflasyonun 2 puan üzerinde oluşacak.

Haberin Devamı

ENFLASYONUN YİNE ALTINDA KALACAK

Ancak, enflasyonla arada oluşan farkın izleyen ay maaşlara 2 puanlık refah payıyla birlikte yansıtılması formülü, uygulamada aralık ayı enflasyonlarının yol açtığı kaybı kapatamıyor. Maaşlara yılın ilk onbir ayında oluşan enflasyon farkı yansıtılırken, aralık ayında ortaya çıkan fark için ise ocak ayının bir sonraki takvim yılına ait olması nedeniyle aynı yöntem uygulanmıyor. Yılbaşlarında verilen maaş zamları ise önceki yılın aralık ayında oluşan enflasyon farkı gözetilmeyerek, kendi yılı içinde değerlendiriliyor.

Yılbaşında verilecek olan yüzde 10'luk maaş zammı da 2002 yılı içinde değerlendirilecek ve aylar itibariyle enflasyonun bu oranı aşması durumunda memur maaşlarına fark uygulanması gündeme gelecek. Buna göre bu yılın tümünde memur maaşlarına yapılan kümülatif artış, ilk onbir aydaki tüketici enflasyonunun 2 puan fazlası olmak üzere yüzde 65.3'de kalacak. Aralık ayındaki fiyat artışlarıyla birlikte yıllık enflasyonun ise kümülatif maaş artışının üzerinde gerçekleşmesine kesin gözüyle gözüküyor. Yıllık memur maaşı artışı ile enflasyonun başabaş olabilmesi için aralık ayındaki TÜFE artışının yüzde 1.2'de kalması gerekiyor. Bunun üzerindeki oranlar memurların reel kaybı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

OCAKTA KİM NE ALACAK?

En düşük dereceli memur olan 15'inci derecenin 1'inci kademesindeki hizmetlinin kasımda 236 milyon 592 bin lira olan maaşı, yüzde 4.2 zamla bu ay 246 milyon 529 bin liraya, yılbaşındaki yüzde 10'luk zamla da 271 milyon 182 bin liraya çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!