Memur emeklisine yüzde 8.4 zam

Güncelleme Tarihi:

Memur emeklisine yüzde 8.4 zam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2004 12:30

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, memur emeklilerinin maaşlarının, 2005'te yıllık kümülatif yüzde 8.4 ile yüzde 12.5 arasında değişen oranlarda artacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Unakıtan, 2005 yılı bütçe tasarısının TBMM'ye sunulması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, makro ekonomik göstergeler ve hedefler, 2004 yılı bütçe uygulama sonuçları, 2005 bütçe hedef ve büyüklükleri ile memur maaşları ile ilgili bilgi verdi.

MEMUR ZAMMI

Unakıtan, 2005 yılı bütçe kanunu tasarısının TBMM'ye sunulması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, 2005 yılında en düşük kamu görevlisinin maaşının ortalama bazda yüzde 12.1 kümülatif bazda yüzde 12.1, en yüksek memur maaşının ise ortalama yüzde 9.1 kümülatif bazda yüzde 8.1 oranında artacağını bildirdi. Unakıtan, genel memur maaşındaki ortalama artışın ise yüzde 11.1, kümülatif bazda yüzde 10.7 oranında gerçekleşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Unakıtan, memurlara verilecek zam oranının, 'daha düşük maaş alana daha yüksek, yüksek maaş alana ise daha düşük' oranda yansıyacak şekilde belirlendiğini kaydetti. Bakan Unakıtan, zam oranlarının bütçe imkanları ve enflasyon hedefleri dikkate alınarak belirlendiğini vurguladı.

“MEMURLARA İLAVE BİR DERECE VERİLECEK”

Unakıtan, 1991 yılından itaberen memurluğa başlayan yaklaşık bir milyon çalışana ilave bir derece verileceğini bildirirken, çocuk için ödenen aile yardımı ödeneğinin, 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için yüzde 100 arttırıldığını söyledi.

Doğum ödeneği gösterge rakamının 75'den bine çıkarıldığını da belirten Unakıtan, “böylece halen yaklaşık 3 milyon lira olan ödenek, 40 milyon liraya çıkarılacaktır” dedi.

MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 8.4 İLE YÜZDE 12.5 ZAM

Bakan Unakıtan, 2005 yılı memur emekli aylıklarındaki artışlar hakkında da bilgi verirken, memur emeklilerinin maaşlarının yıllık kümülatif yüzde 8.4 ile yüzde 12.5 arasında değişen oranlarda artacağını bildirdi.

Kümülatif tüfe hedefinin yüzde 8 olduğunu belirten Unakıtan, ”sonuç olarak zam oranları, enflasyonun üstünde gerçekleşecektir” dedi.

Haberin Devamı

MAAŞ ARTIŞINDA ENFLASYON VE BÜTÇE DİKKATE ALINDI

Bakan Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında memur maaş artışları hakkında bilgi verirken, bütçe olanakları ve enflasyon hedefi dikkate alındığı kaydetti.

Katsayı ve taban aylık zamları dışında 1991 yılından itibaren memurluğa başlayan 1 milyon memura ilave 1 derece verileceğini belirten Unakıtan, bu nedenle de katsayıya bağlı olarak maaşlarda ilave artışlar olacağını ifade etti. Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, çocuk için ödenen aile yardımı ödeneği 0-6 yaş grubu için yüzde 100 artırılacak. Doğum yardımı ödeneği gösterge rakamı 75'ten bine çıkarılacak. Böylece halen yaklaşık 3 milyon lira lira olan ödenek 40 milyon liraya çıkacak. Derece verilmesi ve çocuk yardımlarındaki artışlar nedeniyle, 2005 yılında genel memur maaşındaki artış yüzde 11'den yüzde 12.1'e, kümülatif bazda ise yüzde 10.7'den yüzde 12.1'e çıkacak. Bu oranlar düşük maaşlı memurlarda kadro ünvanına bağlı olarak yüzde 15-20'lere ulaşacak.

Haberin Devamı

GENÇE YAŞTA EMEKLİLİK UYGULAMASINA ELEŞTİRİ

Geçmiş yıllarda yapılan genç yaşta emeklilik uygulamasını eleştiren Unakıtan, bunun düzeltilmesi gerektiğini ama bir anda düzeltilmesinin de mümkün olmadığını söyledi.

Sosyal güvenlik reformu ile ilgili çalışmaların oldukça ilerlediğini, kısa, orta ve uzun vadeyi içeren düzenlemeler ile Türk milletinin geleceğinin güven altına alınmasının amaçlandığını anlatan Unakıtan, sosyal güvenlik politikalarının “fevkalade gerçekçi” olması gerektiğini vurguladı ve gelecek yılın bütçesinde sosyal güvenlik kurumları için 22 katrilyon lira ödenek ayrılmasının öngörüldüğünü açıkladı.

Unakıtan'ın açıklamasına göre, gelecek yıl emeklilere vergi iadesi ödemek için 1.3 katrilyon lira, kredi ve yurtlar kurumu için 1.2 katrilyon lira, özerk kuruluşlara 1.2 katrilyon lira, KİT'lere sermaye desteği olarak 895 trilyon lira ödenek ayrıldı.

Haberin Devamı

ÖZEL SEKTÖR AYAKLI BÜYÜME

Devleti etkin hale getirmek ve küçültmek istediklerini vurgulayan Bakan Unakıtan, şunları kaydetti: “Özel sektörün önünü açmak bizim için en büyük hedeftir. Nitekim bu yönde atılmış adımların sonucunu da almaya da başladık. Bunun en güzel misali, 2004 yılında özel sektör ayaklı olarak büyümeyi gösterebiliriz.

Tabii ekonomi büyürken, enflasyonun kalıcı bir şekilde düşme eğilimi de devam etmektedir. Eskiden bize derlerdi ki (Enflasyon düşerken büyüme olmaz, enflasyon düşmesinin muhakkak surette bir bedeli vardır. O da işsizliktir, o da büyümede küçülmedir) ancak Türkiye bu ileri sürülen hususlara aykırı ya da daha bunun böyle olmadığını gösteriyor ve Türkiye için bir ilki gösteriyor. Enflasyon düşerken aynı zamanda büyüme artıyor. Bu fevkalade önemli bir husus.”

Haberin Devamı

TARIMSAL DESTEKLER, BAKANLIK BÜTÇESİNDE

Son yıllarda izlenen bütçeleme anlayışı, özel gelir ve ödeneklerin bütçeye dahil edilmesi uygulaması kapsamında, tarımsal desteklerin artık Hazine değil Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesinde görüleceğini açıklayan Unakıtan, bu nedenle, bazı kurumların ödeneklerinde önemli artışlar olacağını kaydetti.

BEDAVA KİTAP VE KÖMÜR DAĞITIMINA DEVAM

Bedava kitap ve kömür dağıtımı uygulamasının devam edeceğini, köy yolları ve içme suyu olmak üzere kırsal kesimin altyapısını güçlendirecek yatırımlara önem verileceğini belirten Unakıtan, ARGE harcamaları için, AB'de GSMH'nın yüzde 2'si düzeyinde olan pay hedef alınarak, TUBİTAK yönetiminde kullanılmak üzere bütçeye ilk kez, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine 450 trilyon lira ödenek konulacağını açıkladı.

Unakıtan, kayıtdışılığı önlemeye yönelik denetimlerin devam edeceğini de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!