Memur birikmiş alacağını peşin istiyor

Güncelleme Tarihi:

Memur birikmiş alacağını peşin istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2006 14:06

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ek ödeme alamayan memurlara yapılan ek zamla ilgili birikmiş alacakların bir defada ve hemen ödenmesi çağrısında bulundu.

Akyıldız, yaptığı yazılı açıklamada, kamu çalışanlarına denge tazminatı ve ek zam verilmesi konularını düzenleyen yasanın dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiğini anımsattı. Akyıldız, kamu çalışanlarıyla imzalanan mutabakat zaptının hayata geçirilmesi amacını taşıdığını ancak Maliye Bakanlığı’ndaki hazırlık çalışmalarında çeşitli değişiklikler yapılarak, Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfının düzenlemede adeta yok sayıldığını anımsattı. Akyıldız, tasarının Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da eksikliği kabul ederek, iyileştirmelerle ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladıklarını kaydetti.

Akyıldız, kamu çalışanlarına yapılması düşünülen iyileştirmelerle ilgili her tür çalışma kamuoyunun gözü önünde ve yetkili sendikaların katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu konuda siyasi iradenin hassasiyet göstermesini beklemekteyiz" dedi.

Memurların dün TBMM’de kabul edilen düzenlemenin gecikmesinden dolayı ocak ayından bu yana artışları alamadıklarını, bu nedenle 3 aydır mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Akyıldız, "Memurlarımız ocak ayından itibaren almaları gereken ancak kanun çıkmadığı için biriken aylık 40’ar YTL’lik ödemelerini, 5 YTL sendikalılık ödentisini ve iyileştirme artışlarını sabırsızlıkla beklemektedirler" dedi.

Akyıldız, "bu cüzi artışların kamu çalışanlarının yaralarını sarmaya yetecek bir tutar olmadığını" siyasi iradenin de kabul ettiğini belirtirken, "Ancak bu cüzi miktarın dahi gecikmiş olması memurlar arasında ciddi huzursuzluğa neden olmuştur" dedi. Kamu çalışanlarının bir an önce birikmiş alacaklarını cüzdanlarında, bordrolarında görmek istediklerini anlatan Akyıldız, "Siyasi iradeden yasanın yürürlüğe girmesinin hemen akabinde birikmiş alacakların derhal ve bir defada ödenmesi için ek bordroların yapılmasını bekliyor, bunun için çalışmaların bir an önce başlatılmasını istiyoruz" dedi.

AKAY: "HÜKÜMET KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARDI"

BASK Genel Başkanı Resul Akay ise Maliye Bakanı Unakıtan’ın kamu çalışanlarına "2 milyar YTL kaynak transferi yapıldığı" yönündeki sözlerini "üzücü" diye değerlendirdi. Akay, "Maliye Bakanı, memurlara üvey evlat muamelesi yaparcasına her sataşmaya ek ödeme tutarının 2 milyar YTL olduğunu söylemek suretiyle memurları rencide etmiştir" dedi. Akay, kimi memurların maaşlarına yapılan 40 YTL tutarındaki ek ödemeyle en düşük memur maaşının 594 YTL olduğunu belirterek, "İnsaf sahibi bir Hükümet memur ailesinin bu maaşla konut kirasını, elektrik-su faturasını, yakıt ve apatrtman giderlerini, gıda ve giyim harcamalarını, eğitim-sağlık giderlerini haberleşme ve ulaştırma faturalarını nasıl ödeyeceğini şapkasını önüne koyup düşünmelidir" dedi.

Söz konusu artışların kök ücretleri yansıtılmamasını da eleştiren Akay, "Hükümet kaş yapayım derken göz çıkartmıştır. Memurların durumunu iyileştirmek iddiasıyla yola çıkan Hükümet kimi hizmet gruplarının maaşında yetersiz düzeyde iyileştirmeler yaparak memurlar arasında var olan kıskançlık duygularını körüklemiştir" dedi.

EMEKLİNİN FERYADI

Türk Emekli-Sen Başkanı Osman Özdemir ise söz konusu yasayla ilgili olarak yaptığ açıklamada ek zammın emeklilere yansıtılmaasını eleştirdi. "Emekli yaşını yükseltmeye çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendini genç yaşta emekli ettirerek çifte maaş aldığını" ileri süren Özdemir, "Milletvekili ve Başbakan olamayan emeklinin günahı ne" diye sordu.

Verilen zamların enflasyonun çok altında kaldığına işaret eden Özdemir, çalışanlara 80 YTL ilave tazminat, emekli din görevlilerine ve polislere 100 YTL ek ödeme verilirken diğer emeklilere hiç birşey verilmediğini hatırlattı. Özdemir, "AKP hükümeti döneminde çalışanlarla emekliler arasındaki uçurumun daha da arttığını" kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!