Meksika ürküttü Boğaz’dan geçen 150 milyon ton petrol artık tartışılacak

Güncelleme Tarihi:

Meksika ürküttü Boğaz’dan geçen 150 milyon ton petrol artık tartışılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Meksika Körfezi’nde petrol platformunun çökmesinden kaynaklanan çevre kirliliği, Türkiye’nin gündemine, boğazlardan geçen ve güvenlik sorunu yaratan petrol tankerlerini yeniden getirdi.

Petrol tankerleri boğazlardan geçen, 15 uluslararası şirketin katılımıyla, 1 Temmuz’da, konuyla ilgili zirve düzenlenecek. Zirveye Meksika Körfezi’nde platformu çöken BP yetkilileri de katılacak.

BP de zirveye katılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili şunları anlattı: “Meksika’da yaşanan petrol kazasından sonra boğazların güvenliğini yeniden ele alma konusu gündeme geldi. Bu firmalarla oturup konuşacağız. Çünkü İstanbul Meksika körfezinden daha az değerli değil. Biz firmalara zorlama tedbirler getirmeyeceğiz. Gönüllülük esasına göre daha düşük kapasite ile taşıma yapılsın istiyoruz. İstanbul’u düşünmek zorundayız. Tankerlerin geçiş zamanları, taşıdıkları yük miktarı gibi konularda Ulaştırma, Dışişleri, Enerji ve Çevre Bakanlığı olarak bir bariyer sistemi oluşturulmasını istiyoruz.”

Güvenlik çıtası

Güvenlik konusunda çıtayı yükseltecek bir sistemin oluşturulması gerektiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “Bu geçişlerin tıkanması anlamına gelmiyor. Şu anda boğazlardan yıllık 150 milyon ton petrol taşınıyor. Amacımız, geçişlere engel olmak değil, alternatif çözüm yolu bulmak. Karadeniz’de petrol arayan firmalarla oturup konuştuk. Meksika olayının bir tecrübe olması gerektiğini konuştuk. Aramalar sırasında uyguladıkları önlemleri artırmalarını istedik. Biz boru hatlarının alternatif olmasını istiyoruz. Çünkü boru hatlarının biri bile devreye girse 10-15 yıllık bir yük boğazların üzerinden alınacak. Yıllık 50 milyon ton petrol Boğazlar yerine boru hatlarından geçecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!