Mekana bağlı değiller, gecede 200 lira alıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Mekana bağlı değiller, gecede 200 lira alıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 09:59

Çeşme'deki Before Sunset adlı mekanda 4 bin lira hesap ödeyip üzerine bir de feci bir şekilde dayak yiyen B.D.'nin yaşadıkları gözlerin tatil bölgelerindeki bodyguard ve vale sistemine çevrilmesine neden oldu. Günde ortalama 200 lira kazanan bodyguard'lar sistemin nasıl işlediğini hurriyet.com.tr'ye anlattı...

Haberin Devamı

Mekana bağlı değiller, gecede 200 lira alıyorlar
Çeşme gece kulüplerinde yıllarca mekan güvenliği yapan G.E, "İşletmeciler otopark ve mekan korumacılığını tanıdığı kişilere teslim ediyor. Güçlü olan insanlar şirket kurarak otopark ve mekan korumacılığını alıyorlar. Bunların adamları da bodyguard ve vale olarak çalışıyor. Mekan korumacılığı zor bir iş olduğu için patronların bir ağırlığının olması gerekiyor. Biz otoparktaki valelerin topladığı paradan pay alarak çalışıyoruz. Mekandan para almıyoruz. Günlüğümüz ortalama 200 lirayı buluyor" dedi.

Mekana bağlı değiller, gecede 200 lira alıyorlar
HESAP ÜSTÜNE DAYAK!

LAZIM OLDUĞUNDA AŞIRI GÜÇ KULLANIYORUZ

Çeşme Ayayorgi Koyu’ndaki bir mekanda güvenlik olan O.H de otoparkları işletmek için mekana para verilmediğini söylüyor. O.H, sistemi şu sözlerle anlatıyor: "Bu işler şirket kurarak yapılıyor. Biz bodyguard ve valelerin patronu da mekan sahibi değil, işletmeyi alan şirketin sahibi. Bu işler için ihale gibi bir uygulama olmuyor. Kim daha güçlüyse ve tanıdığı varsa işi o kapıyor. Ücretlerimizi de otoparklardan elde edilen gelirle alıyoruz. Çarşamba, cuma ve cumartesi 5-6 bin, diğer günler 2-3 bin lira otopark hasılatı oluyor. Buralarda genelde valeler ortalama günlük 75-125 lira alıyor. Yüzde 90'ı sigortasız çalışıyor. Güvenlikler ise 150 ile 200 lira arasında para alıyor. Güvenlik şefinin ücreti 250 liraya kadar çıkabiliyor. Sezonda patronumuza en az 500 bin lira kalıyor." Gerekli olduğunda aşırı güç kullandıklarını itiraf eden O.C, "Atar gider yapan olduğunda mekan dışına çıkarıp mecburen müdahale ediyoruz. Sonuç itibariyle mekanın güvenliğini sağlamak zorundayız ve bunun için para alıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Mekana bağlı değiller, gecede 200 lira alıyorlar

MECBUR KALINMADIKÇA ŞİDDETTEN KAÇINILMASI GEREKİR

İzmir'de çeşitli barlarda bodyguard ve yazın Aya Yorgi Koyu'nda bulunan bir Beach Club'ın otoparkına bakan başka bir çalışan ise önceki gece yaşanılan olayda aşırı şiddet kullanıldığını ve mecbur kalınmadıkça şiddetten kaçınılması gerektiğini vurguladı. Sistemin onların işletmesinde de farklılık göstermediğini söyleyen çalışan, "Ancak son dönemde gelişen yeni bir iş kolu var. Taksilerin yazlık yerlerde gece tarifesi uygulaması kullanmalarından dolayı arabası olmayan müşterilerin isteği üzerine korsan taksi de yapıyoruz. Gün sonunda otoparkın kazancı mekan güvenliği ve otoparktan sorumlu firmaların kasasına giriyor. Şirketler de günlükleri verdikten sonra parayı patrona ulaştırıyor" dedi.

Haberin Devamı

DAYAK VE KABA KUVVET HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, Çeşme'nin en parlak tatil sezonunu yaşadığını ve bu tür olaylar nedeniyle Çeşme'ye gelen tatilci sayılarında düşüşler yaşanabileceğini kaydetti. Veysi Öz, "Dayak ve kaba kuvvet hiçbir şekilde kabul edilemez. Alkolü fazla kaçıran tatilci veya kendini bilmez güvenlikçiler olayın çıkmasını tetikliyor. Bu gibi olayların yaşanması Çeşme'ye gelecek tatilci sayısını düşürebilir. Bizler bu tür olayların yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Sezon sonu da Çeşme turizmcileri olarak toplanır ve yaşanılan olayları değerlendiririz. Söz konusu olaylar üzerinde daha fazla durmamız gerekir" dedi.

BEFORE SUNSET’İN SAHİBİ OLAYI ANLATTI
Önceki gece yaşanan dayak olayıyla gündeme gelen Çeşme’deki Before Sunset gece kulübünün ortaklarından Murat Öktem, kavganın grup içinde bir erkeğin kız arkadaşını dövmesi ve bodyguardların kız arkadaşını döven erkeğe müdahale etmesinden sonra çıktığını iddia etti. Bodyguardların da darp raporları olduğunu söyleyen Öktem konuyla ilgili olarak mekanda çalışan güvenlik elemanlarının da şikayetçi olacağını söyledi. Öktem, kulüplerdeki bodyguard sistemi ile ilgili olarak da gece kulüplerinin bünyesinde bodyguard çalıştırmadıklarını, bodyguardları özel bir firmadan aldıklarını söyledi. Öktem yurtdışındaki gece kulübü güvenliği konusundaki, “Yurtdışında gece kulüplerine yakın mekanlarda sürekli olarak polis bulunur. Türkiye’de böyle bir uygulama yok. Türkiye’de her gece kulübü güvenlik konusunda kendi çözümünü üretiyor” diyerek gece kulüplerindeki güvenlik sistemini eleştirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!