Mehmetçik Vakfı Başkanı’na 1 milyon 100 bin yıl ‘kurban hapsi’ istediler

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik Vakfı Başkanı’na 1 milyon 100 bin yıl ‘kurban hapsi’ istediler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘kurban yolsuzluğu’yla ilgili iddianamede hapis cezası talebiyle rekor kırdı. İddianamede ‘nitelikli dolandırıcılık’la suçlanan Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu hakkında kesilmeyen her kurban için hesap yapılınca 1 milyon 100 bin yıllık hapis cezası istendi.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tamamladığı, kurban yolsuzluğu iddianamesinde, kesilmeyen her kurban için ayrı ceza talep edince, “nitelikli dolandırıcılık”la suçlanan Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu hakkında istenen ceza 1 milyon 100 yıl hapise ulaştı.

Nitelikli dolandırıcılık

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 460 sayfalık iddianamesinde, Mehmetçik Vakfı, LÖSEV ile Deniz Feneri ve Yardımlaşma Derneği başkanlarının da aralarında bulunduğu 46 sanık “nitelikli dolandırıcılık”la suçlandı, 22 şüpheli hakkında ise yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. Sanıkların, kesmedikleri her bir kurban için 2 yıldan 7 yıla kadar hapis öngörüldü. Buna göre Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu’nun kesmediği 156 bin 334 kurban için toplam 1 milyon 100 yıl, LÖSEV Başkanı Üstün Ezer’in kesmediği 52 bin hayvan için toplam 364 bin yıl, Deniz Feneri ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Cengiz’in de 6 bin 370 hayvan için toplam 44 bin 590 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Faik Yavuz’a 200 yıl istemi

İddianamede, TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ile kurbanların kesim işini üstlenen May-Et firmasının sahibi Mahmut Ay’ın da, “örgüt kurup yönetmek ve ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, resmi belgede sahtecilik” suçlarından 200’er yıla kadar hapis cezaları talep edildi.
İddianamede yolsuzluk olayının, şüphelilere ait dinleme kayıtları ve kurban kesimi yapılırken çekilen gizli kamera kayıtlarıyla ortaya çıkartıldığı vurgulandı. İddianemede, vakıf ve derneklerin verdikleri ilanlarla, dini duyguların aldatma aracı olarak kullandığı öne sürüldü.

İddianamede, şöyle denildi: “Hayvanların kesimi sırasında sembolik olarak kan akıtılması, göstermelik olarak dağıtılan etler, kurban olarak nitelendirilemez. Dernek ve vakıflar, yararlı işlerde harcama gerekçesi için bile olsa insanların dini inanç ve duygularını istismar edemez, haksız çıkar sağlayamazlar. Ancak olayda hayvanların mülkiyeti hiçbir zaman dernek ve vakıflara geçmemiş, firma kestiği hayvanların etlerini işine gelen büyük et firmaları ve kasaplara satmıştır. 24 saat kesim yapılsa bile 3 gün içinde vaat edilen sayıda kurban kesmeleri mümkün değildir.”

Kim için kaç yıl hapis isteniyor

Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu: 1 milyon 100 bin yıl.
LÖSEV Başkanı Üstün Ezer: 364 bin yıl.
Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz: 200 yıl.
May-Et’in sahibi Mahmut Ay: 200 yıl.
Deniz Feneri Vakfı Başkanı Mehmet Cengiz: 44 bin 590 yıl.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!