Mehmet Şimşek: ‘Enflasyonda geçiş dönemindeyiz’

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Şimşek: ‘Enflasyonda geçiş dönemindeyiz’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 07:00

Yüksek enflasyonun getirdiği illüzyonist ortamın sonuna gelindiğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Enflasyonla mücadelede dünyaya benzer bir uygulamaya imza atıldığını söyledi. Şimşek, “Türkiye, enflasyonda bir geçiş döneminde. Bu uzun bir süreç. Enflasyon, önümüzdeki dönemde yer çekimine daha fazla karşı koyamaz, düşecek” dedi.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ocak ayı olağan toplantısında sanayicilere sunum yaptı. Konuşmasının ana odağına fiyat istikrarı ve enflasyonu yerleştiren Şimşek’in sanayicilere söylediği, “Kötümser olmak için sebebiniz yok ama mucize istiyorsanız o da bende yok” sözü dikkat çekti. Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin kamunun üzerinde bir yük oluşturduğunu anlatan Şimşek, “KKM dezenflasyonu zorlaştırıyor. Parasal aktarım mekanizmalarını bozuyor” dedi.

‘YER ÇEKİMİNE KARŞI KOYAMAZ’

Türkiye’nin para politikasında bir yola girdiğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Türkiye, enflasyonda bir geçiş döneminde. Bu uzun bir süreç. Enflasyon önümüzdeki dönemde yer çekimine daha fazla karşı koyamaz, düşecek. Bu program siyasi sahipliği olan bir program. Geçici bir heves değil. Tekerleği de yeniden icat etmeye gerek yok. Fed, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle indireceğiz. Dezenflasyon bir süreçtir. Öyle hemen olmuyor. Para politikasında bugün sıkıştırma yapıyorsunuz. Bazı ülkelerde istediğiniz tepkiyi görmek 18 ayı bulabiliyor. Biz sonuçları aylık bazda almaya başladık. Şu anda enflasyonda geçiş dönemindeyiz. Ülkenin risk primi düştü. Kredilerin fiyatlaması buradan geçiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘ODAĞIMIZ GELECEK AYLAR’

İstikrarsız ve niteliksiz büyümenin enflasyonun yüksek olduğu dönemde gerçekleştiğini dile getiren Bakan Şimşek, “Yüksek enflasyonun getirdiği illüzyonist ortamın sonuna geldik. Ayrıca ocak ayında açıklanan enflasyon son 12 ayın enflasyonu. Gelecek 12 ayın değil. Bizim odağımız gelecek 12 aylık enflasyonun bugünden çıpalanması” dedi. OVP’deki en önemli önceliğin fiyat istikrarı olduğunu söyleyen Şimşek, “Bu program siyasi sahipliği olan bir program. Geçici bir heves değil”
diye konuştu.

TURİZMDE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, turizmde 2028 yılı hedefinin 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “2023 yılında turizmde tüm zamanların en iyi performansını sergiledik. Ülkemizi ziyaret eden kişi sayısı yıllık yüzde 11.1 artışla 57.1 milyona ulaşarak yıl sonu hedefini (56.7 milyon) aştı. Turizm geliri ise 54.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. OVP’ye göre, bu yıl da turizmde güçlü seyrin devamı ile ziyaretçi sayısının 59.4 milyona, turizm gelirinin ise 59.6 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz. 2028 yılı hedefimiz 82.3 milyon ziyaretçi ile 100 milyar dolar turizm gelirine ulaşmaktır” dedi.   (ANKARA)

Haberin Devamı

Mehmet Şimşek: ‘Enflasyonda geçiş dönemindeyiz’

EKONOMİDE ASIL SINAV YILIN İKİNCİ YARISINDA

-Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da “Bugün toplum vicdanını rahatlatacak bir kamu tasarruf politikası ve bütçe disiplinine ihtiyacımız olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum” dedi. Bahçıvan, şöyle konuştu: “Enflasyonun devam etmesinin üretim hayatına asla huzur getirmeyeceğini hep birlikte gördük. Sanayiciler olarak bu illüzyonun sonuna geldiğimizi gördük. Yılın ilk aylarında, asgari ücret zammı ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aylık enflasyonun seyrinde yeniden bir bozulma göreceğiz. Yani asıl sınavın yılın ikinci yarısında başlayacağı açık. Muhtemelen enflasyon yıl ortalarına doğru yüzde 70’ler düzeyinde yeni bir zirve yapacak. Bu yıl büyümenin yüzde 4’lük OVP hedefinin altında kalacağına dönük yaygın bir beklenti hâkim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!