Mega yatlar Türkiye'den ihraç edilecek

Güncelleme Tarihi:

Mega yatlar Türkiyeden ihraç edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 10:53

Zonguldak'ın Alaplı ilçesine kurulacak yat yapım tersaneleriyle 100 metre uzunluğa kadar lüks yatlar inşa edilerek İsrail, ABD ve Fransa gibi ülkeler ihracat yapılacak.

Alaplı Yatçıları Tekne İmalatı Kooperatifinin (AYTEK) 40 üyesi tarafından ilçede 583 dönümlük arazide inşa edilecek tersanelerin, dolgu çalışmalarına Ulaştırma Bakanlığından ruhsat alınarak gelecek hafta başlanması planlanıyor.

Tersanelerin bir kısmının gelecek yılın eylül-ekim aylarında faaliyete geçmesi planlanan 100 yatırım kapsamında öncelikle 1000, 2012'de de çalışmalarının tamamlanmasının ardından en az 4 bin kişiye istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Her tersane için 10-12 dönüm arazi temin edilerek 100 metre uzunluğa sahip mega yatların üretilmesi planlanan bölgede, epokside, sac ve ahşap olmak üzere öncelikle yılda 200'ü aşkın yat imal edilmesi hedefleniyor.
Yan sektörlerle birlikte 80 firmanın faaliyet göstermesinin beklendiği tersanelerde, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlanması bekleniyor.

AYTEK Başkanı İbrahim Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır İstanbul'da tersanecilik sektöründe faaliyetleri bulunduğunu, ancak kentte büyüme şansları kalmadığından yeni bölgelere yatırım için yöneldiklerini söyledi.
İstanbul'daki tersanelerinde 30 metre uzunluğu aşan yat inşa edemediklerini dikkati çeken Türkoğlu, şöyle konuştu:
“Yatlardan 40-45 metre uzunluğunda olanları tersanemizden 40 kilometre uzaklıktaki alanda yapıyoruz. Bunun denize indirilmesinin maliyeti de 50 bin avroyu geçiyor. Oluşturduğumuz kooperatifle Alaplı'ya yatırım planladık.

Tamamlandığında en az 4 bin kişiye istihdam sağlayacak yatırımın maliyeti, 100 milyon YTL'yi aşacaktır. Şartlar el verirse 2012'de tersane yatırımların tamamı hayata geçmiş olacak. Ürünlerin yüzde 40'ı iç, yüzde 60'ı ise dış piyasaya yönelik imal edilecek. ABD, İsrail ve Fransa gibi çok sayıda ülkeye yatlar göndereceğiz.”

MİLYON AVROLUK YATLAR

Türkoğlu, Alaplı'da kurulacak tersanelerin benzerinin Türkiye'de bulunmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Yatların 6,5 metre uzunluğunda olanları 15 bin avro, 40-45 metre ve daha fazla uzunluktaki yatların fiyatları ise 7,5 milyon avronun üzerinde başlayan fiyatlarla satılıyor. Ünlü iş adamları ve sanatçılar gibi çok sayıda kişiye yat imal edeceğiz. Tersanede iç ve dış donanımı yaparak, siparişleri tamamlayacağız. Mega lüks yat üretimi bölgeye ekonomik ve sosyal açıdan önemli katkı sağlayacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!