MediaMarkt reklamına ‘Aptal’ çağrışımı freni

Güncelleme Tarihi:

MediaMarkt reklamına ‘Aptal’ çağrışımı freni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2010 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, MediaMarkt’ın ‘Ben aptal değilim’ sloganı kullanılan reklamlarına ilişkin şikayetler üzerine harekete geçti. Reklam Kurulu, şikayet üzerine inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en büyük perakende satış şirketlerinden Alman devi Metro Group bünyesinde yer alan elektronik mağazalar zinciri Media Markt’ın Türkiye’deki billboard reklamlarıyla ilgili sıkıntılar yaşanıyordu.
Üç aylık durdurma
Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, firmanın ‘Ben aptal değilim’ sloganını kullandığı reklamlara karşı harekete geçti. Reklamlardan rahatsızlık duyan tüketicilerin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e şikâyetlerini iletmesi üzerine harekete geçen Reklam Kurulu, reklam hakkında inceleme başlattı. Yapılan inceleme sonucunda başka mağazalardan alışveriş yapan insanların aptal yerine konulduğu gerekçesiyle, ‘Ben aptal değilim’ reklamı hakkında üç ay tedbiren durdurma kararı verildi. Kurul, önümüzdeki günlerde dosyayı esastan görüşerek, karara bağlayacak. Firma hakkında para cezası verilmesi de gündemde.
Geçen yıl da ceza almıştı
Media Markt’ın, yayınladığı reklamlar geçen yıl da ceza konusu olmuştu. Firmanın, inek, koyun, balık gibi hayvan başı resimleri ile insan vücudu resminin birleştirilerek ‘Fotoğraf makinesi alırken sağılacak inek miyim?’, ‘Cep telefonunda kazık yiyecek kadar kuş beyinli miyim?’ gibi ifadelerin kullanıldığı reklamlar hakkında Reklam Kurulu tedbiren durdurma kararı vermişti. Kurul, aynı reklamlarla ilgili olarak 2009 Kasım ayında Media Markt’a 134.400 TL para cezası kesmişti.

Haberin Devamı

Yıllık cirosu 212 milyon TL

Türkiye pazarına 2007’de giren Media Markt, geçen yıl 212 milyon Euro ciro yaparak, cirosunu bir yılda ikiye katlamıştı. Media Markt ve Saturn mağazaları Türkiye CEO’su Nuri Topatan bu rakamu açıkladıkları toplantıda, “2,5 yıldır Türkiye’de olmamıza rağmen Türk tüketicisi, mağazalarımızı bu denli sahiplendiyse, yaptığımız ilkler, kaliteli hizmet ve dürüst anlayışımız sayesinde müşterilerimizin algısında farklılaşmışız demektir” demişti.

TEKZİP

MS İstanbul İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi vekillerinin haber ajanslarımıza gönderdiği tekzibi aynen yayınlıyoruz.

04.06.2010 tarihli gazetemizde ve internet sitemizde yayımlanan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun Media Markt’ın “Ben Aptal Değilim” ifadeli reklamlarının üç ay süreyle tedbiren durdurduğuna dair haber güncel ve gerçek durumu yansıtmamaktadır.

Haberin Devamı

Ankara 14. İdare Mahkemesi, Media Markt’ın “Ben Aptal Değilim” ifadeli reklamlarının kullanımının durdurulmasına dair verilen Reklam Kurulu kararının yürütmesini, Media Markt’ın talebiyle durdurulmuştur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!