MEDEF: Türkiye’ye gelmeyen imrenecek

Güncelleme Tarihi:

MEDEF: Türkiye’ye gelmeyen imrenecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 01:26

Renault ile Türk-Fransız İş Konseyi'nin Eşbaşkanı Louis Schweitzer, Türkiye'de faizlerin ‘anormal’ derecede yüksek olduğunu söyleyerek, ‘‘Bu da yatırımlarda frenleyici etki yaratıyor. O nedenle yatırım planlarında ihtiyatı elden bırakmamak şart’’ dedi.

MEDEF Başkanı Ernest-Antoine Seilleire ile Schweitzer, dün Ankara'daki resmi temaslarının bitiminde Fransa Büyükelçiliği'nde TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ve Türk-Fransız İş Konseyi Eş Başkanı Aldo Kaslowsky'nin katılımıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

BİZİ KUTLAYACAKLAR

Türkiye'ye gelirken, ekonomik kriz nedeniyle Fransa'da kendilerine ‘‘bir maceraya gidiyorsunuz’’ denildiğini söyleyen Seilleire, ‘‘Böyle diyenler, birkaç yıl sonra bizi kutlayacak, hatta imreneceklerdir’’ diye konuştu. Krizlerin yatırım için en uygun dönemler olduğununun altını çizen MEDEF Başkanı, Türkiye'yi ekonomik açıdan ‘çiçeklenen’ bir ülke olarak tanımladı.

Seilleire, bir Fransız televizyoncusunun ‘‘Dönüşte neler anlatacaksınız?’’ sorusuna, ‘‘Türkiye küçümsenecek bir ülke değil. Satın alma gücü istatistikleri milli gelir açısından baktığınızda Bulgaristan'ın 15 katı’’ yanıtını verdi.

Bu ziyaretlerinde Türkiye'nin içinde bulunduğu güçlüklerin daha iyi farkına vardıklarını söyleyen MEDEF Başkanı, ‘‘Yeni yatırımlar işte bunun için önemli. Çünkü yeni iş olanakları, aynı zamanda enflasyonla mücadelede olumlu adım demektir’’ dedi.

Başta Carrefour olmak üzere büyük kuruluşlarının olması nedeniyle ekonomik göstergeleri çok dikkatli izlediklerini söyleyen Seilleire, Türkiye'nin AB üyeliğinin kendileri açısından taşıdığı önemi, buradaki temaslarında tekrar tekrar vurguladıklarını anlattı.

KADROLAR MÜKEMMEL

Renault Başkanı Schweitzer de ekonomik krizin Fransa açısından kaçınmak şöyle dursun, mevcut yatırım olanaklarını arttırmak ve yeni yatırım alanları arayışını sağladığını belirterek, Türkiye'deki ortaklıklarında gerek yönetici gerek diğer çalışanlar açısından mükemmel bir kadro olduğunu söyledi. Türkiye'yi şu anda sadece bir ‘‘pazar’’ olarak görmediklerini belirten Schweitzer, ‘‘Türkiye üretim yapan bir ülke ve bu Fransa için çok önemli’’ dedi.

Yıllar önce Renault için Oyak ile işbirliği yaparken, Türkiye'yi sadece pazar olarak gördüklerini itiraf etmesi gerektiğini belirten Schweitzer, ‘‘Ama kısa süre içinde Türkiye'de Renualt'nun AB standartlarında nasıl üretildiğini gördükçe fikrimiz değişti. Bizim açımızdan Türkiye AB'ye çoktan girmiştir’’ diye konuştu. Renault Başkanı, Türkiye'nin AB üyeliğini ‘can-ı gönülden desteklediklerini’ de söyledi.

Schweitzer, soru üzerine, faizlerin hem reel hem de nominal olarak yüksek olduğunu söyleyerek, ‘‘Bu yatırımlarda frenleyici bir etki yaratıyor. İhtiyatı elden bırakmamak şartı. Faizlerin yüksekliği yatırımcı şirketleri öz sermayelerine yüklemek zorunda kalıyorlar’’ diye konuştu.

Seillerie, MEDEF olarak Ermeni Yasası'nın Fransız Parlamentosu'ndan geçmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!