Meclis'te emlakçıya ayrı vergi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Mecliste emlakçıya ayrı vergi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vergi tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda yapılan dünkü görüşmelerinde emlak vergisine rayiç bedel uygulanmasına ilişkin madde tartışmalara yol açtı. Maddeye, ticari amaçla gayrimenkul satanlarla, satmayanlar arasında farklı vergi uygulamaya gidilmesi için ek düzenleme yapılması planlandı.

Maliye Bakanlığı'nın emlak alım satımında, emlak vergisi için beyan edilen değerle, satış değeri arasındaki farkın enflasyon arındırılmasından sonra kalan bölümü için gelir vergisi uygulanması Meclis'te tartışmalara yol açtı. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Emlak Vergisi yükünü yüzde 1'e kadar indiriyoruz. Bunu vatandaşların gerçek değer beyanında bulunması için yapıyoruz’’ dedi.

ANAP Milletvekili Kaya Erdem ise, gayrimenkulünü örneğin dört yıl elinde bulundurduktan sonra satan bir vatandaşın, bunu ticari amaçla yapmadığının anlaşılabileceğini belirterek, ‘‘Bu işi ticari yapanlardan değer farkı vergisi almak mümkün. Ancak, kendi evini, ticari amaç dışında satanlardan değer farkı vergisi almak doğru olmaz’’ diye konuştu. Hükümetin ANAP kanadı, bu tartışmalardan sonra, dün Meclis'te kabul edilen 43'üncü maddeye ek bir düzenlemenin daha sonra yapılmasını önerdi.

88 maddelik vergi tasarısının dün TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerinde 43'üncü maddenin yanısıra 44, 45 ve 46'ncı maddeleri de kabul edildi.

VERGİ İNDİRİMİ

Tartışmalara yol açan 43. maddeye göre, mal ve hakların elden çıkartılmasından sağlanan kazanç ve gelirlerin net tutarı, elden çıkarma karşılığı alınan para ve bundan elde edilen her türlü menfaat tutarının elden çıkartılması dolayısıyla yapılan ödeme, vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunacak.

Tasarının kabul edilen, ‘‘Gelirin toplanması ve beyan’’ başlıklı 44. maddesine göre, mükellefler, bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratlar için kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verecekler. Beyanı gereken gelir, yıllık beyannamede toplanacak. Tacirlerle çiftçiler ve serbest meslek erbabı, ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerden kazanç temin etmemiş olsalar dahi, yıllık beyanname verecekler.

Kabul edilen 46. madde ise, genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, il özel idareleri ve belediyelere, köylere ve kamu menfaatine yararlı derneklere, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına, kültür merkezlerine, uluslararası sanatsal organizasyonlara, özel ve tüzel kişiler tarafından makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar, bir takvim yılı içinde yapılan bağış ve yardımların toplamı o yıla ait beyan edilecek gelirin yüzde 5'ini aşarsa, fazlasını vergiden indirmeyi öngörüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!