Meclis yüzsüzü Basa'dan kardeşine emeklilik kıyağı

Güncelleme Tarihi:

Meclis yüzsüzü Basadan kardeşine emeklilik kıyağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis'teki inşaat vurgununun kahramanı eski Genel Sekreter Necdet Basa'nın kızkardeşine 4 günde 776 milyon kazandırdığı ortaya çıktı. Basa, kızkardeşi Şölen Başköylü'yü 4 gün TBMM kadrosunda gösterdi. Başköylü, hemen emekli oldu. Başköylü, bu sayede 776 milyon lira fazla ikramiye aldı. Emeklilik maaşı da 47.6 milyon arttı.

TBMM Eski Genel Sekreteri Necdet Basa'nın kızkardeşi Şölen Başköylü'nün, 4 günlüğüne TBMM kadrosuna alınıp, buradan emekli olduğu ve böylece emekli aylığının 47 milyon 621 bin lira yükseldiği belirlendi. Başköylü, bu 4 günlük çalışması sayesinde 776 milyon 860 bin lira fazla emekli ikramiyesi aldı. Maliye Bakanlığı, bu durumu incelemeye alırken, Basa'nın kızkardeşi, yasal hakkın kötüye kullanımına örnek oldu ve Maliye Bakanlığı'nın yasa değiştirmesine de neden oldu. TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Basa'nın kardeşinin durumunun, alındığı kadroya uygun olmadığını ve bu atamada hiçbir kamu yararının da bulunmadığını bildirdi.

YALÇINBAYIR'IN SORULARI

Çetin, ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın Basa'nın kardeşinin TBMM'ye atanıp, buradan emekli olması ile ilgili sorularını yanıtladı. Çetin, Yalçınbayır'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Basa'nın kızkardeşi Şölen Başköylü'nün, Ziraat Bankası'nda 4'üncü derecenin 3'üncü kademesi aylığı ile çalışırken, TBMM'ye 1'inci derece ve 6100 ek göstergeli müşavir kadrosuna atandığını bildirdi. Bu kadroya atanmak için 4 yıllık yükseköğretim kurumu bitirmek, şef ve daha üst görevlerde enaz 5 yıl fiilen çalışmak gerektiğini kaydeden Çetin, ‘‘Ancak bu kişinin öğrenimi ve hizmeti bu kadroya atanabilecek seviyede değildir’’ dedi. Başköylü'nün TBMM'de 4 gün çalışıp emekliye ayrıldığını belirten Çetin, bu nedenle, her ay 47 milyon 621 bin lira fazla emekli aylığı alacağını açıkladı.

Başköylü'nün durumu Maliye Bakanlığı'nca da incelemeye alındı. Başköylü'nün yasal durumu kötüye kullandığını belirten Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, uygulamanın iptalinin mümkün olup olmadığını araştırdıklarını açıkladı. Temizel, TBMM Başkanlığı'na gönderdiği yazıda, Başköylü'nün emeklilik işleminde mevzuata uygun davranıldığını bildirdi.

Mevzuata göre, Emekli Sandığı'na mensup bir kişinin atandığı görevin derece ve kademesinden emekli olup maaş alabilmesi için bir ay kesenek ödenmesinin yeterli olduğunu belirten Temizel, Başköylü'nün TBMM'den aldığı maaştan 1 aylık kesenek ödendiğini ifade etti.

Atamanın yasaya uygun olmakla beraber, yasal hakkın kötüye kullanıldığının açık olduğunu kaydeden Temizel, uygulamanın iptal edilip edilemeyeceğini araştırdıklarını bildirdi. Temizel, atama ve emeklilik işlemlerini yapan kişilerin de yasal yetkilerini kötüye kullandıkları gerekçesi ile inceleme başlatıldığını açıkladı.

YASA DEĞİŞTİRTTİ

Bu arada benzeri durumların önlenmesi amacıyla, 1998 Mali Yılı Bütçe Yasası'nda atamalarla ilgili yeni düzenleme yapıldı.

İnşaat vurgununda imzası var

ANAP hükümetleri döneminde Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Necdet Basa, uzun yıllar Almanya'da çalışma ataşesi olarak da görev yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra bir süre ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın danışmanları arasında yeralan Basa, aynı dönemde Gazi Üniversitesi'nde dışardan Profesör ünvanı aldı. Basa'nın profesörlüğü tartışma konusu oldu. Basa, Mustafa Kalemli'nin TBMM Başkanı seçilmesinin hemen ardından TBMM Genel Sekreterliği görevine getirildi. Kalemli, döneminde iki yıl boyunca Genel Sekreterlik yapan Basa,

TBMM Genel Kurulu'nun yenilenmesi ihalesine yönelik usulsüzlük ve yolsuzlukların bir kısmından sorumlu tutuldu. TBMM'deki kadrolaşma dolayısıyla da eleştiri alan Basa, Meclis Başkanlığı'na Hikmet Çetin'in seçilmesi ile birlikte Genel Sekreterlik görevinden alındı. Basa, Başkanlık Başdanışmanlığı görevine getirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!