Meclis’ten IMF’ye ödevimizi yapıyoruz mesajı

Güncelleme Tarihi:

Meclis’ten IMF’ye ödevimizi yapıyoruz mesajı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasa tasarısını, Meclis'te görüşmeye başlayarak, bugün Türkiye'den ayrılacak olan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'ye, ‘‘Uğurlama hediyesi’’ verdi. Hükümet, bu yolla IMF'ye, ‘‘Verdiğimiz sözü tutuyoruz’’ mesajını iletti.

Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası'nın ‘‘Özerkleştirilerek özelleştirilmesi’’ni öngören tasarı, dün TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı. FP'li Veysel Candan, tasarının, kamu bankalarını özelleştirmek yerine siyasallaştırıldığını öne sürdü.

Devlet Bakanı Recep Önal, getirilen düzenlemenin, 30 Haziran 2000 tarihi itibariyle 11 katrilyon lirayı aşan görev stok zararlarının tasfiyesine ilişkin programa da olanak sağladığını kaydetti. Bankaların görev zararlarını ödemeyi ilk kez kendi hükümetlerinin yaptığını belirten Önal, şunları söyledi: ‘‘Tasarının yasalaşmasıyla görev zararları, tasfiye edilebilecek. Ziraat Bankası'nın görev zararı, 2000 sonunda 8 katrilyona ulaşacaktır. Hazine tarafından 1997-2000 döneminde bankaya görev zararları için ödenebilen miktar ise 1.4 katrilyon düzeyinde olabilmiştir. Halk Bankası'nın ise görev zararının 2000 yılı sonunda 6.2 katrilyon düzeyine ulaşması bekleniyor. Bu dönemde Hazine imkanlarıyla verilebilen tutar sadece 983 trilyon düzeyindedir.’’

Önal, 57. Hükümet döneminde, kamu bankalarına ne personel alımı, ne kayırmalı kredi verilmesi ne de karşılıksız görev zararı konusunda hiçbir popülist talimat verilmediğini söyledi.

İKİ MADDE KABUL EDİLDİ

Genel Kurul'da dün gece tasarının iki maddesi kabul edildi. Bu maddeler, kamu bankalarının KİT statüsünden çıkarılmasını, otomatik olarak anonim şirkete dönüştürülmesini öngörüyor. Üç banka, çağdaş bankacılık ile uluslararası rekabete göre ve özelleştirmeye hazırlanmaları sağlanmak amacıyla yeniden yapılandırılacak. Yeniden yapılanma esaslarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Yeniden yapılanma üç yılda tamamlanacak. Ancak süre yetmezse Hükümet bu süreyi 1.5 yıl daha uzatabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!