’Meçhul rekortmen’ Aydın Doğan çıktı Koç Türkiye vergi şampiyonu oldu

Güncelleme Tarihi:

’Meçhul rekortmen’ Aydın Doğan çıktı Koç Türkiye vergi şampiyonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2009 00:00

İstanbul’un bir türlü açıklanmayan vergi rekortmeni Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan çıktı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Aydın Doğan 13 milyon liraya yakın tahakkuk eden vergi ile 11’inci kez İstanbul vergi şampiyonu olurken, Türkiye vergi rekortmenliği bu yıl İstanbul’dan Ankara’ya yani Rahmi Koç’a geçti.

TÜRKİYE’nin her yerinde vergi dairesi başkanlıkları, vergi rekortmenlerini açıklarken, İstanbul’un henüz resmen açıklanmayan ’meçhul şampiyonu’ Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan çıktı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 15 Nisan Çarşamba günü kamuoyuna açıklayacağını duyurduğu 2008 yılı İstanbul vergi rekortmenleri listesine ilişkin bilgi Ankara’dan geldi. Anadolu Ajansı’nın Maliye kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Aydın Doğan, 13 milyon liraya yakın gelir vergisi tahakkukuyla İstanbul rekortmeni olurken, Ankara listesindeki Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 18 milyon liralık gelir vergisiyle Türkiye şampiyonluğunda ipi göğüsledi.

15 yılda 11 kez

Aydın Doğan’ın 36 milyon lira dolayında gelir beyanında bulunduğu ve kendisine 13 milyon liraya yakın gelir vergisi tahakkuk ettirildiği belirtildi. Tahakkuk ettirilen bu tutar ile Aydın Doğan, İstanbul vergi rekortmenleri listesinde 11’inci kez ilk sırayı aldı. Doğan böylece, tam 15 yıldır Türkiye rekortmenleri arasında da ilk sıralardaki yerini korudu. Bu arada İstanbul Vergi Dairesi henüz resmen açıklamasa da, gelir vergisinde Türkiye rekortmenleri listesinde ilk 10 sırada yer alan 10 isimden Rahmi Koç dışındakilerin İstanbul vergi mükellefi olduğu belirtildi.

Geçen yıl 10 milyon 454 bin liralık vergisiyle İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin de gelir vergisi rekortmeni olan Aydın Doğan, bu yıl İstanbul şampiyonluğu ve Türkiye ikinciliği ile yetinirken, Türkiye vergi rekortmeni Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç oldu. 2008 yılı için 51 milyon 484 bin lira gelir bildiriminde bulunan Rahmi Koç’a, temettü şeklindeki menkul sermaye iradından oluşan bu gelir için 18 milyon 14 bin lira gelir vergisi tahakkuk ettirilmişti. Böylece Türkiye vergi rekortmenliği 2008 yılında İstanbul’dan Ankara’ya geçmiş oldu.

Özyeğin ve Arsel izliyor

Türkiye’nin de en fazla gelir vergisi ödeyecek isimleri olan Rahmi Koç ve Aydın Doğan’ı, Hüsnü Özyeğin izledi. Geçen yıl 10 milyon 67 bin liralık gelir vergisi ile Türkiye 2’ncisi olan Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin, bu yıl listenin 3’üncü sırasına yerleşti. Geçen yıl 7 milyon 235 bin lira gelir vergisiyle Türkiye 4’üncüsü olan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Sevim Arsel, bu yıl da sıralamadaki yerini korudu.

Aydın Doğan 11 kez İstanbul, 6 kez de Türkiye şampiyonu

BU yıl İstanbul birincisi, Türkiye ikincisi olan Aydın Doğan, rekortmenler listesinde hep üstlerde yer aldı. 2008 yılı vergisiyle birlikte devlete son 15 yılda toplam 86 milyon TL vergi ödeyen Aydın Doğan, 11 kez İstanbul rekortmenliğinin yanı sıra 6 kez de Türkiye rekortmeni olarak adını en üst sıraya yazdırdı. Aydın Doğan 1994, 1996, 1998, 2001, 2005 ve 2007 yıllarında Türkiye gelir vergisi rekortmenliğine imza atarken, 6 kez de Türkiye ikincisi oldu.

Türkiye’de ilk dörtte yine aynı isimler var

Rahmi Koç

Vergisi 18 milyon 14 bin lira.

Aydın Doğan

Vergisi 13 milyon liraya yakın.

Hüsnü Özyeğin

Vergisi 10 milyon 67 bin lira.

Semahat Arsel

Vergisi 7 milyon 235 bin lira.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!