Mayorka boşalıyor Türkiye doluyor

Güncelleme Tarihi:

Mayorka boşalıyor Türkiye doluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk turzimdeki büyük patlama Avrupa'da basına konu oluyor. Alman ZDF televizyonu, ‘‘Mayorka boşalıyor, Türk sahilleri doluyor’’ diye Türk turizmini haber habtı. Doluluk oranında Yunanistan'ı geçmeyi başaran Türkiye rekora koşuyor.

TÜRKİYE, üç yıl aradan sonra turizmde, rekora koşuyor. Yıllar önce yatak sayısı Rodos Adası'ndan bile az olan Türkiye, bu yıl temmuz ayı itibariyle turizm devi Yunanistan'ı doluluk oranında yüzde 30 geride bıraktı.

Geçen yıl yaşanan krizin ardından bu sezon, birinci sınıf tatil köyleri ve otellerde doluluk oranı, yüzde 100'e yaklaştı. Ege ve Akdeniz'deki turizm patlamasını yakından izleyen turizmciler, ‘‘Türkiye rekora koşuyor. 10 milyar dolar hedefine yapılan rezervasyonlarla şimdiden varıldı’’ dediler.

Türkiye'nin bu sezon yaşadığı turizm patlaması, Avrupa tarafından da yakından izleniyor. Türkiye'deki tatil merkezlerinde çekimler yapan Alman televizyonu ZDF, ana haber bülteninde Türkiye'ye özel bir bölüm ayırarak, ‘‘Mayorka boşalıyor, Türk sahilleri doluyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Alman kanalı, Türkiye'nin tarihi ve doğal zenginliğinin yanısıra fiyat avantajı ile de İspanya ve Yunanistan'a giden turistleri kendisine çektiğini belirtti.

Almanya'daki Türk turizm devi Öger Tours'un sahibi Vural Öger Hürriyet'e, ‘‘Sadece biz, bu yıl, 1 milyona yakın Alman turist getiriyoruz. Ekim ayı rezervasyonlarımızı da kapattık. Almanların Türkiye talebi artarak devam ediyor’’ dedi.

Alman turizm devleri TUI ve NECKERMANN da Güney'deki otellerle görüşmeler yapıyor. İki firmanın Güney'deki otellerin bazıları ile satın alma konusunda prensipte anlaştığı belirtildi.

REKLAM İŞEYARADI

Geçen yıl terörist Abdullah Öcalan krizinin ardından büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Vural Öger, ‘‘Bu kriz bize hız verdi. Sezon sonuna doğru başladığımız reklam kampanyaları ile Türkiye'nin en büyük müşterisi Almanlar'ı tekrar kendimize çekmeyi başardık’’ diye konuştu.

BETON, TURİZMİ BİTİRİR

Türkiye'nin en gözde yerlerinin Kemer, Belek, Fethiye, Side olduğunu belirten Öger, ‘‘Avrupalı doğayı seviyor. Artık hızla betonlaşan turizmcilik anlayışından kurtulmamız gerekir. Beton yığını olan merkezler malesef hızla gözden düşüyor’’ diye konuştu.

Metehan DEMİR

Uğur ERGAN / ANKARA

520 bin turist gezdi

PERİBACALARI, kayadan oyma kilise ve evleri ile ünlü Kapadokya bölgesini, bu yılın 6 aylık döneminde 520 bin 32 turist gezdi. Bölgenin tarihi ve turistik merkezlerinden Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Örenyeri, Çavuşin Kilisesi, Gülşehir St.Jean Kilisesi, Tatlarin, Mazı, Özkonak, Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Kentleri'ni ocak-haziran döneminde 207 bin 977'si yabancı 520 bin 32 turist ziyaret etti. Yetkililer, bölgeyi geçen yılın aynı döneminde 196 bin 712'si yabancı 485 bin 905 turistin gezdiğini, bu yıl sonuna kadar ziyaretçi sayısının 1 milyona ulaşmasını beklediklerini bildirdiler.

NEVŞEHİR / a.a.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!