‘Maybach’ yasası

Güncelleme Tarihi:

‘Maybach’ yasası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 00:00

Rusya, lüks otoların vergisini 4 kat artırdı.

Haberin Devamı

Rusya hükümeti, ülkedeki lüks otomobil sayısının hızla artış göstermesinin ardından lüks tüketimi frenlemek için ‘Maybach’ olarak adlandırılan yasayı onayladı. Batılı ülkelerin zengin fakir arasındaki uçurumu bir parça kapatmak için uygulanmaya başladıkları farklı vergileri örnek alan Rusya, önceki gün ilk defa zenginlere farklı taşıt vergisi yasasını meclisinde oyladı. 450 sandalyeli mecliste 444 milletvekili lüks araç yasasının kabulü için oy kullanırken, lüks tüketim yasasını göstermelik ilam eden muhalifler adını ‘Maybach yasası’ koydu.

7 BÄ°N 600 TL VERGÄ°

Fiyatı 5 milyon ruble yani yaklaşık 300 bin TL’den başlayan araçları kapsayan yasayla vergilendirme sisteminde de değişikliğe gidildi. Daha önce gücü 400 beygiri geçen ve fiyatı 300 bin liranın üzerinde olan araçlardan yıllık 1700 TL vergi alınırken, yeni yasaya göre aynı kategorideki araçlardan 130 bin ruble yani yaklaşık 7 bin 600 TL vergi alınacak. Rusya’da sayısı 20 bini geçmeyen aracı kapsayan yeni yasanın ise 1 Ocak 2014 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Ancak otomobilleri için büyük harcama yapmaktan kaçınmayan Ruslar, vergiden kaçmanın yolunu da buldu. Avrupa’nın en fakir ülkesi olarak bilinen Moldova’nın Moskova büyükelçiliÄŸi personeli adına onlarca lüks araç kaydı yapıldığı skandali ortaya çıktı. Zengin Ruslar, Moldova büyükelçiliÄŸi personeliyle anlaÅŸarak, lüks araçlarını hiç vergi vermeden üstelik diplomatik plakayla kullanmaya baÅŸladı.Â

Haberin Devamı

Rusya hükümeti, lüks tüketimi frenlemek için ‘Maybach’ olarak adlandırılan yasayı meclisten geçirdi. 1 Ocak 2014’te yürürlüğe giricek yasaya göre fiyatı 300 bin liranın (5 milyon ruble) üstünde olan araçların vergisi yıllık bin 700 liradan, 7 bin 600 liraya çıkacak.

Lüks konuta da vergi yolda

RUSYA Devlet Başkanı Vladmir Putin’in emriyle Rusya’da ‘lüks konut vergisi’nin de yasasının hazırlıkları sürüyor.  Lüks otomobilde olduğu gibi lüks konut taslağı da yasalaşırsa, fiyatı 300 milyon ruble yani 17.5 milyon TL’den fazla olan evlerden daha yüksek vergi alınacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!