Mavi Akım'da dev ortaklık

Güncelleme Tarihi:

Mavi Akımda dev ortaklık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Karadeniz'in altından geçecek boru hattıyla doğalgaz alımını öngören Mavi Akım projesinde, Rusya ile İtalya arasında yepyeni bir ortaklık kuruldu. Transco adlı yeni şirkete 7 İtalyan bankası 2.3 milyar dolar kredi vermeyi taahhüt etti.

Rusya Milli Doğalgaz Şirketi Gazprom İle İtalya'nın enerji devi ENI, Mavi Akım Doğalgaz projesini gerçekleştirmek için, bugünün rakamlarıyla 763 trilyon liralık bir anlaşma imzaladı. İki enerji şirketi, yüzde 50'şer payla Transco adlı yeni bir şirket kurdular.

Gazprom Başkanı Rem Vyahirev ile ENI Genel Müdür Mincato, dün Ankara'ya gelerek, Mavi Akım projesindeki bu yeni gelişme hakkında, Enerji ve Tabii Bakanı Ziya Aktaş'a brifing verdi.

Toplam proje bedeli 2.7 milyar dolar olan Mavi Akım'ın Türk topraklarındaki bölümünün maliyeti çıkarıldığında Rusya ile İtalya, yeni kurulan şirket ile 2.3 milyar doları üstlenmiş oldu.

Hükümetlerarası anlaşması, Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı sırasında, Ekim 1997'de imzalanan Mavi Akım projesinde, son aylarda patlak veren ancak gizli tutulan bir kriz de ortadan kalkmış oldu.

Projenin finansmanını taahhüt eden Rusya, gerekli krediyi sağladığını Botaş'a bildirmiş, ancak Botaş kredinin koşullarını öğrenmek isteyince, Gazprom bundan kaçınmıştı. Botaş da bu tavır üzerine, Mavi Akım'ın Türkiye'deki bölümü olan Samsun-Ankara doğalgaz boru hattının yapımını askıya almıştı.

Mavi Akım'ı gerçekleştirmek üzere kurulan Transco şirketi için 7 İtalyan bankası kredi taahhüdünde bulundu. İtalyan Eximbank'ı olarak kabul edilen Sache de kredileri garanti edecek. Transco, en kısa zamanda Mavi Akım'ın başlangıç noktası olan Djubga kıyısında bir kompresör istasyonu ile boru hattının inşaatına başlayacağını taahhüt etti.

Bu arada Botaş'ın, projenin Türk topraklarındaki Samsun-Ankara bölümünde kamu lehine büyük bir kazanç sağladığı ortaya çıktı. Mavi Akım'ın, Samsun-Ankara kesimi için yerli ortağı Haznedaroğlu-Öztaş ile birlikte 426 milyon dolarlık teklif getiren Rusya, Botaş'ın sıkı pazarlığı sonucu, proje bedelini 376 milyon dolara indirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!