Masaya 810 milyon dolara oturdu, 2.1 milyar dolara rakıyı Diageo’ya bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Masaya 810 milyon dolara oturdu, 2.1 milyar dolara rakıyı Diageo’ya bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 00:00

J&B, Johnnie Walker, Smirnoff, Gordon’s gibi ünlü markaların sahibi İngiliz Diageo Mey İçki’yi 2.1 milyar dolara TPG’den alıyor. 2003’te 292 milyon dolara özelleşen Yeni Rakı’nın başını çektiği Tekel’in alkollü içki bölümü, 2006’da 810 milyon dolara TPG’ye geçmişti. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Alkollü içkide dünya çapında gerçekleşen en büyük satın almalardan biri” dedi.

AMERİKALI yatırım fonu Texas Pasific Group (TPG), Yeni Rakı’nın sahibi Mey İçki’yi, İngiliz Diageo’ya 3.3 milyar TL (2.1 milyar dolar) gibi rekor bir fiyata satıyor. 2003 yılında Tekel’in içki bölümü 292 milyon dolara özelleştirilmiş, 2006 yılında ise 810 milyon dolara TPG’ye satılmıştı. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Dünyanın en büyük alkollü içki üreticisinin Türk şirketine gösterdiği ilgi ve yatırım çok önemli. Bu sektör, şirket ve ülkemiz adına önemli bir adım. Türkiye’nin son birkaç yılda aldığı en yüksek yatırım ayrıca alkollü içki sektöründe dünyada yapılan en büyük anlaşmalardan biri” dedi.

Büyük gurur kaynağı

Galip Yorgancıoğlu, çok yeni bir şirket olmalarına rağmen yaptıkları inovasyon ve yatırımlarla şirketin değerini artırdıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Çok gururluyum; bunu ekibim yaptı. Diageo, Mey’i alarak çok önemli bir dağıtım ağı kazanmış oldu. Ayrıca Türkiye’nin demografik yapısı ve makro ekonomideki ciddi büyüme yatırımı cazip kıldı. Onlar buradan Orta Asya ülkelerine açılabilirler. Onlar açısından da çok önemli bir adım. Dünyada bu kadar geniş dağıtım ağına sahip bir şirketin çatısı altına girmek bizim markalarımızın globalleşmesine de büyük katkı sağlayacak.”

Yönetim ekibi kalıyor

2010 cirosu 766 milyon TL olan Mey İçki, rakı ve votka kategorilerinde lider konumda. Birkaç aya kadar tamamlanması beklenen satışın ardından Mey İçki, Diageo Europe’un bir parçası olacak. Diageo’nun talebi üzerine yönetim ekibi değişmeyecek. Şirketin son 3 yılda güçlü bir biçimde büyümesini sağlayan yönetim ekibi, satış anlaşmasının bir parçası olarak hisselerinin bir bölümünü Diageo çalışan teşvik programında değerlendirecek.

İki seçenek vardı

Mey İçki’nin satışı için halka arz ve blok satış olmak üzere iki seçenek de son ana kadar masanın üzerinde durdu. TPG Partneri ve Mey İçki Yönetim Kurulu Başkanı Vincenzo Morelli, “TPG’nin operasyonel odaklılığı ve sürekli desteği ve Mey’in yönetim ekibi şirketi daha gelişkin operasyonlar, düşük borç, yüksek nakit seviyesi ve artan pazar payıyla daha verimli ve üretken bir hale getirdi. Halka da açılabilirdik. Bu fikre de sıcaktık ama Diageo kesinlikle daha iyi bir seçim” diye konuştu. JP Morgan ve Goldman Sachs, söz konusu satış işleminde TPG ve Actera Group’a danışmanlık hizmeti verdi. Diageo’ya ise HSBC ve UBS finansal danışmanlık yürüttü.

TAPDK’nın yönetmeliği pazarlığı etkiledi mi

MEY İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) son yönetmeliğiyle gelen sınırlamalar satış sürecini etkiledi mi?” sorusuna, “Bu kadar regülasyon girişimlerine rağmen böye bir yatırım gelmesi çok enteresan. Dünyada da regülasyonlar var” yanıtını verdi.

Actera da satıyor Mey’in yüzde 100’ü Diageo’ya geçiyor

MEY İçki’nin yüzde 10 düzeyindeki hissesi, İsak Antika ile Murat Çavuşoğlu’nun birlikte kurduğu Actera adlı fona ait bulunuyor. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, işlemin tamamlanmasıyla birlikte Actera’nın hisselerinin de Diageo’ya geçeceğini vurguladı. Yorgancıoğlu, böylece Diageo’nun Mey İçki’deki hisse oranının yüzde 100’e çıkacağını vurguladı.

48 milyar doları yönetiyor

TPG Capital, 1992’de kurulan ve San Francisco, Pekin, Fort Worth, Hong Kong, Londra, Lüksemburg, Melbourne, Moskova, Mumbai, New York, Paris, Şangay, Singapur ve Tokyo’daki ofisleriyle 48 milyar dolardan fazla varlığı yöneten TPG’nin satın alma grubu olarak faaliyet gösteriyor. TPG Capital, kaldıraçlı satın almalar, yeniden sermayelendirme, büyüme yatırımları, ortak girişimler ve yeniden yapılandırmalar yoluyla gerçekleştirilen global ölçekteki özel ve kamu yatırımlarında çok geniş bir tecrübeye sahip. TPG’nin tüketici ve perakende alanında gerçekleştirmiş olduğu yatırımları arasında Beringer Wines, Burger King, China Grand Auto, Daphne, J.Crew, Myer, Neiman Marcus, PETCO, Strauss Coffee ve TOMY bulunuyor.

Diageo’nun markaları

1997 yılında Guinness ve Grand Metropolitan’ın (GrandMet) birleşmesiyle oluşan Diageo’nun markaları şöyle:
Guinness, Red Stripe, Smirnoff, Captain Morgan, Gordon’s, Crown Royal, Bulleit Bourbon, J&B, Seagram 7 Crown, VO, Bells, Archers, Pimm’s, Johnnie Walker, Tanqueray, Don Julio, Baileys, Sterling Vineyards, Beaulieu Vineyard, Canoe Ridge Vineyard, George Dickel, UDL ve Old Bushmills.
Blair Athol, Caol Ila, Cardhu, Knockando, Glen Elgin, Clynelish, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Glen Ord, Lagavulin, Oban, Royal Lochnagar ve Talisker. ise Diageo’nun işlettiği İskoç distile şirketleri.
/images/100/0x0/55eaf824f018fbb8f8a26d21


TPG: Yeni Rakı Türk’tür yine Türk kalacak

TPG Partneri ve Mey İçki Yönetim Kurulu Başkanı Vincenzo Morelli, 2006 yılında Mey’i aldıklarını ve 5 yıllık dönemde çok hızlı bir gelişim sağladıklarını söyledi. Diageo’nun çok büyük bir firma olarak, Mey çatısı altındaki markaların global pazarlara açılmasına büyük katkı sağlayacağını anlatan Morelli, “Beş kıtaya erişmiş dev bir firmadan söz ediyoruz. Türk markaları da bu 5 kıtaya Diageo şemsiyesi altında ulaşacak. Bizim onlarsız azla erişemeyeceğimiz pazarlara kapılar açılıyor. Şimdi artık bambaşka bir döneme girilecek” diye konuştu. Morelli, “TPG’nin Mey’i almasından sonra ‘Amerikan rakısı’ diye anılan Yeni Rakı bundan sonra ‘İngiliz Rakısı’ diye anılabilir mi” sorusuna şu yanıtı verdi: “Rakı Türklerin milli içkisidir. Çok güçlü bir kültür ve yaşam biçimi. TPG döneminde ne tadında ne karakterinde Türk sahipliğinde bir şey olmadı. Biz ancak onun Türk karakterine hizmet ettik. Amerikalı bir yatarımcı olarak ona katkı sağladık. Yeni Rakı ne Amerikan olmuştur ne de İngiliz olacaktır. Yeni Rakı Türk’tür Türk kalacak.”

Diageo: Türkiye bizim için çekici bir pazar

DIAGEO CEO’su Paul Walsh şu açıklamayı yaptı: “Türkiye güçlü milli geliri ile büyüyen ve çekici bir pazar. Mey, satın alması bize bu büyüyen pazarda varlığımızı artırma fırsatı tanıyor. Türkiye’deki ana kategorilerde lider markalara sahip olmanın yanı sıra, muazzam bir dağıtım ağı ve kendini kanıtlamış bir yönetim ekibi var. Aynı zamanda kendi global markalarımızı da Türkiye’de büyütme platformuna kavuşuyoruz. Mey İçki markalarını ve ekibini Diageo içine almaktan çok mutluyum. Bu yatırım aynı zamanda bizim Çin, Vietnam gibi orta sınıfın hızla büyüdüğü gelişen pazarlarda büyüme stratejimizin devamlılığını da gösteriyor.”

Özelleştirme fiyatını 8 yılda 7’ye katladı

2003 yılında Tekel’in içki bölümü 292 milyon dolara özelleştirildi.
3 yıl sonra Mey İçki’yi 810 milyon dolara, TPG’ye satıldı.
Diageo’nun Mey İçki’ye 2.1 milyar dolar vermesi, özelleştirmeden bu yana fiyatın 7’ye katlandığını gösteriyor.

Rakıyı ihracatla büyütürüz

İNGİLİZ alkollü içki devi Diageo, Mey İçki işlemiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu işlemle ilgili olarak politik ve sosyo ekonomik şartlar dahil her şeyi inceledik. Türkiye’nin çekici ve yatırım için geleceği öngörülebilir bir pazar olduğuna inanıyoruz. Rakıyı büyütmek için bütün ihracat fırsatlarına bakacağız. Şu ana kadar Mey de mükemmel bir süreç gerçekleştirmiş. Bizim Scotch Whisky ve Guinness gibi ulusal ikonik içkileri global olarak tüketiciyle buluşturma tecrübemiz var.”

Elda dağıtıcılığa devam edecek

DIAGEO’dan Türkiye’de şu anda mevcut dağıtıcıları Elda ile ilgili şu açıklama geldi: “Bu aşamada bir değişiklik olmayacak. Onlarla işimizdeki bu önemli değişimi konuşuyor alacağız. Her iki organizasyon da kendi mevcut tedarik kanallarını şu an için kullanmalılar. Bu her zamanki gibi bir iş.”

Burger King’i TPG’ye 1.5 milyar dolara satmıştı

MEY, Diageo ve TPG arasındaki ilk satış ilişkisi değil. Diageo sahip olduğu fast-food restoran zinciri Burger King’i 2002 yılında TPG’ye 1.5 milyar dolara katmıştı. Buna karşılık 9 yıl sonra Mey’i 2.1 milyar dolara TPG’den almak üzere anlaşma imzaladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!