Marlboro Tekel'e talip

Güncelleme Tarihi:

Marlboro Tekele talip
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Marlboro'nun üreticisi Philip Morris, Tekel'e talip oldu. Philip Morris'in Sabancı'yla ortak şirketi Philsa'nın Genel Müdürü Marco Terribilini, ‘‘Türkiye, dünyada onuncu büyük sigara pazarı. Tekel'in özelleştirilmesine katılmak istiyoruz'' dedi.

Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.'nin (Philsa) yeni Murahhas Azası ve Genel Müdürü İsviçreli Marco Terribilini, Tekel'in özelleştirilmesine, ortak olarak ya da tek başına talip olacaklarını açıkladı.

12 yıldır Philip Morris'te çalışan 38 yaşındaki Marco Terribilini, Türkiye'deki görevine atanmadan önce Philip Morris Macaristan'da Genel Müdürlük yapıyordu.

Türkiye'nin Almanya ve İngiltere'den Avrupa'nın en büyük üçüncü, dünyanın ise 10'uncu büyük sigara pazarı olduğuna dikkat çeken Terribilini, Tekel'in özelleştirilmesine mutlaka katılmak istediklerini belirtti.

Hükümetin özelleştirmeyi geciktirmeden ve doğru yöntemleri seçerek bir an önce yapması gerektiğini söyleyen Terribilini, ‘‘Gecikme olursa özelleştirilecek kuruluşların rekabet gücü ve pazar payları azalacak. Dolayısıyla özelleştirme değerleri de düşecek'' dedi.

REKABETE AÇILIN

Terribilini, şark tütünü pazarında Tekel'in toplam pazarın yüzde 50'sine hakim olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

‘‘Türkiye'de hâlâ tekelci imtiyazlar var. Türkiye Gümrük Birliği'ne üye, Avrupa Birliği'ne de üye olmak istiyor. Böyle bir ülkenin artık kapalı pazardan kurtulup, uluslararası rekabete açılması gerekir. Uluslararası rekabet için de gerekli yatırımlar bir an önce yapılmalı. Özelleştirme şart. Bu özelleştirmede biz de varız. Tekel'in özelleştirilmesine her türlü şekliyle varız. Ya ortak olarak ya da tek başımıza, ama mutlaka talip olacağız. Özelleştirmede ayrımcılık yapılmamalı ve adil bir ortamda gerçekleştirilmeli.''

Harmanlı tütün üretiminin çiftçi aleyhine olduğu yolundaki iddiaların siyasi olarak ortaya atıldığını öne süren Marco Terribilini, bu yaklaşımı tehlikeli bulduklarını belirtti. Terribilini, Philip Morris International'in diğer ülkelerdeki sigara üretiminde kullanmak üzere Türkiye'den son beş yılda 1 milyar dolarlık tütün satın aldığını söyledi.

BÜYÜMEYE ŞAŞIRDI

Türkiye'ye çok önem verdiklerini vurgulayan Terribilini, şöyle konuştu: ‘‘Biz Türkiye'de geleceğe yatırım yapıyoruz. Yüzde 80'lerin üzerindeki enflasyonla bile yüzde 5.5 büyüyen bir ülkenin, enflasyonun düşürülmesi halinde hangi hızla büyüyeceğini kestirmek zor. Türkiye çok ilginç, patlamaya hazır bir ülke. Bugün Türkiye'de kârlı çalışmıyoruz. Ama kısa vadeli değil, uzun vadeli yatırım yapıyoruz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!