Mannesmann, üç ay direndi Vodafone'a pahalıya patladı

Güncelleme Tarihi:

Mannesmann, üç ay direndi Vodafonea pahalıya patladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

MANNESMANN üç aylık bir direnişten sonra VodafoneAirtouch'a teslim olmuş gibi görünse de aslında çok başarılı bir evlilik yaptı. Hissedarlar bir hisseye karşı 58.98 Vodafone hissesi kazandı.

UZUN ve sancılı bir savaştan sonra İngiliz telekomünikasyon devi VodafoneAirtouch karşısında silahları indiren Alman şirketi Mannesmann bütün zamanların en parlak evliliğini gerçekleştirdi. Taraflar arasında dört gün devam eden maraton görüşmelerden sonra varılan 176 milyar dolarlık birleşme anlaşması, geçen ayki AOL-Time Warner evliliğini bile gölgede bıraktı.

Mannesmann birleşmeye karşı çok fazla direndiği için fiyatını rekor düzeye çıkarabildi. Sonuçta bir Mannesmann hissesine karşı 58.98 Vodefone hissesinin takas edilmesinde anlaşmaya varıldı. Oysa ki Vodafone'un ilk takas önerisi bir hisseye karşı 53.7 yeni hisseydi.

BAŞARI KURBANI

Mobil komünikasyon alanında Avrupa'da egemenliği ele geçirmek üzere üç aydır verilen savaşta yenilen taraf gibi görünen Mannesmann aslında son dönemlerdeki parlak başarısının kurbanı oldu. Bu tanımlama özellikle Mannesmann'ın ihtiraslı Başkanı Klaus Esser için geçerli. Şirketin başına geçtikten sonra Avrupa'nın en dinamik telekom kuruluşlarından birini yaratan Esser yeni şirkette başkan yardımcılığı görevini üstlenecek. Diğer bir değişle üç aydır savaştığı adamın, yani Vodafone Başkanı Chris Gent'in yanında ikinci adam olarak kariyerine devam edecek.

İki yönetici arasında kıran kırana devam eden savaş sırasında Esser karşı tarafı, geleceğin piyasası olarak gördüğü İnternet alanında yetersiz kalmakla suçluyordu. Ancak bu arada Gent İnternet için de gerekli adımları atıp açığı kapatmayı başardı.

Klaus Esser ise teslim olmamakta direnerek Vodafone'un ilk teklifi üzerine beş hisse daha koparmayı başardı.

Vodafone 25 ülkede 54 milyon müşteriye ulaştı

DÜNYANIN en büyük mobil telefon şirketi Vodafone, Mannesmann'ı da saflarına kattıktan sonra rakipsiz hale gelecek. Mannesmann'ın 18.5 milyon müşterisini kazanacak olan Vodafone, beş kıtada toplam 25 ülkede 54 milyon müşteriye hizmet veren bir dev olacak.

Yeni şirkette kontrolün yüzde 50.5'i Vodafone'da, yüzde 49.5'i ise Mannesmann'da olacak. Yani Alman endüstrisinin en değerli kalelerinden biri yabancı sermayenin kontrolü altına girecek. Bugüne kadar yabancı sermayeyi ulusal şirketlerine bulaştırmayan Almanya'nın bundan böyle yabancı şirketlerin yoğun saldırılarına uğraması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!