Manisalı Küçük Ailesi'nin büyük yangını

Güncelleme Tarihi:

Manisalı Küçük Ailesinin büyük yangını
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2015 01:16

YEDİ yıl önce Manisa Kırkağaç’a bağlı Kocaiskan Köyü’nde bir orman yangını yaşandı. Yangına, zihinsel engelli 9 yaşındaki çocuğun çakmakla oynaması sebep oldu. Orman İşletmesi, sahibi oldukları birkaç keçi ile geçimlerini sağlayan Küçük Ailesi’ne dava açtı. Mahkeme 32 bin 600 TL istenen davayı iki kez reddetti. Ancak Yargıtay aileyi haksız buldu. Baba Emin Küçük "Bu parayı ödeyemem" diyor. Esas çarpıcı durum ise haberin hazırlanması sürecinde ortaya çıktı: Orman yangınından 16 ay sonra da Küçük Ailesinin evinde yangın çıkmış 5 yaşındaki bir çocukları ölmüş.

Haberin Devamı

18 Temmuz 2008 günü 9 yaşındaki zihinsel engelli H. ve annesi Emine Küçük sayıları 10-15'i bulan keçilerini otlatıyordu. Anne Küçük tarlada çalışırken yüzde 70 zihinsel engelli H. ise keçilere bakıyordu. Anne Küçük, bir ara

Manisalı Küçük Ailesinin büyük yangını
kendilerinden biraz uzaklaşan keçileri çevirmesi için oğlunu yönlendirdi. H., keçilerin yönünü çevirdiği gibi tarlada oyalanmaya başladı. H.’nin beraberinde bir de çanta vardı. H., çantada bulunan çakmakla oynadığı esnada içinde bulunduğu tarla alev aldı. Annesi bir yandan H.’yi korumaya çalışırken diğer yandan alevlerin yayılmasına engel olmaya çalıştı. Ancak rüzgarın da etkisiyle bir andan tarlayı etkisi alan alevler hemen yakındaki ormana da sıçradı. Gelen yardım ekiplerinin müdahalesi ile orman yangını, bin metrekarelik alanın kül olması ile söndürülebildi.

Haberin Devamı

MASRAF YAPTIK PARA ÖDENSİN
Küçük Ailesi yaşanan olayın sıkıntısını yaşarken mahkemeden gelen tebligatla şoke oldu. Gelen yazıda Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü’nün, Emin-Emine Küçük çiftine karşı tazminat davası açtığı bilgisi yer aldı. Dava, Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmeye başlandı. Orman İşletmesi, yangın söndürme masrafı dahil toplam 32 bin 676 liralık ödemenin kendilerine yapılmasını talep ediyordu.

‘DURUMUMUZ YOK ÖDEYEMEYİZ’
Davalı baba ve anne mahkemede yaptıkları savunmada, yangını zihinsel engelli çocuklarının çıkardığını, kendilerinin bir kusurunun olmadığını ifade etti. Küçük çifti savunmalarında ayrıca "10-15 keçi ve yarım dönüm tarla ile ancak geçimimizi sağlıyoruz. Bu parayı ödeyemeyiz" dedi. Mahkeme 2009 yılında kararını verdi. Kararda, anne-babanın gerekli dikkat ve özeni göstermeleri halinde dahi yangının meydana gelmesini engelleyemeyeceklerine işaret edilerek davanın reddine karar verildi.

DAVA DEVAM EDERKEN EVLERİ YANDI
Orman İşletmesi kararı temyiz etti. Davanın temyiz süreci devam ederken Küçük Ailesi daha büyük bir acı yaşadı. 25 Aralık 2009 günü, evde Emin Küçük, 5 yaşındaki oğlu Ercan ve bir komşularının olduğu esnada yangın çıktı. Elektrik kontağında çıktığı anlaşılan yangın evin bir bölümünü sardı. Baba Küçük ve komşuları, telaş ve bağrışlar ile birlikte kendilerini dışarı attı. Ancak Ercan’dan haber yoktu. Ercan’ın, bağrışmalar nedeni ile korktuğu ve saklandığı koltuğun yanında can verdiği anlaşıldı. Evde yangının çıktığı gün anne Küçük dışarıda, daha önce orman yangınına sebep olan H. ve diğer kardeşleri ise okuldaydı.

Manisalı Küçük Ailesinin büyük yangını

Foto: Erdinç ALKAN/DHA-Manisa Kırkağaç

Haberin Devamı

BİR KÖTÜ HABER DE YARGITAY’DAN
Aile bir yandan evlat acısı yaşarken diğer yandan haklarında açılan davanın endişesini taşıdı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 19 Kasım 2012 günü verdiği kararda yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay kararında özetle ‘Aile, gerekli dikkat ve özeni göstermesi halinde zararın meydana geleceğini ispat etmedikçe sorumludur’ denildi. Dosya bir kez daha ilk mahkemesine geldi.

MAHKEME KARARINDA DİRENDİ
Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası gelen dava dosyasına ilişkin kararını 26 Şubat 2013 günü verdi. Mahkeme daha önce verdiği kararda direndi. Mahkemenin direnme kararı sonrası dosya, davacı Orman İşletmesi’nin avukatı tarafından ‘uyuşmazlık var’ gerekçesi ile Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı.

Haberin Devamı

GENEL KURUL SON NOKTAYI KOYDU
Genel Kurul oy çokluğu ile aldığı kararda, yerel mahkemenin kararını bir kez daha bozdu. Genel Kurul kararında, anne-babanın zihinsel engelli çocuklarının gözetimi için gerekli özeni göstermediklerine işaret edildi. Genel Kurul’dan gelen bozma kararı sonrası dosyaya bakan yerel mahkeme bu son karara uymak zorunda kaldı. Mahkeme kararın sonucunu geçtiğimiz hafta baba Emin Küçük’e bildirdi.

Manisalı Küçük Ailesinin büyük yangını

Foto: Mustafa TIPIRTIN/ KIRKAĞAÇ

‘O PARAYI ÖDEYEMEM’
Telefonla ulaştığımız Emin Küçük (44), gelen çağrı kâğıdı sonrası geçtiğimiz hafta salı günü mahkemeye gittiğini, mahkeme görevlilerinin kendisine 16 bin TL ödemesi gerektiği bilgisini verdiklerini kaydetti. Küçük "Bu parayı ödeyebilmemin imkânı yok. 15-20 keçim var. Onların hepsini satsam dahi ödeyemem. Başka da gelirimiz yok. Yaşlı babam dahil toplam 7 nüfusun geçimi o keçiler... Nasıl olacak ben de bilmiyorum" dedi.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!