MAN'dan 26 milyon dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

MANdan 26 milyon dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

MANAŞ ismiyle Türkiye'de üretim yapan Alman MAN şirketi Türkiye'de yatırımlara büyük ağırlık verdi. Şirket şu an yapımı süren ve 98 yılı sonunda üretime başlayacak fabrika için 26 milyon doların üzerinde bir yatırım yaptı.

Türkiye'de yatırım yapmalarının sebebini, düşük işçi fiyatlarına ve Avrupa'nın merkezinde olmasından kaynaklandığını belirten Alman MAN Satış ve pazarlama sorumlusu Christian Rimet, ‘‘MANAŞ 1996 yılında otobüs alanında çok büyük başarı sağlamıştır. Otobüs üretimi bir önceki yıla göre 4.3 kat artarak günde ortalama 1.6 otobüs üretilmektedir.'' diye konuştu.

YENİ YATIRIMLAR

Bu üretimi yeni yatırımlarla geliştireceklerini belirten Rimet, ‘‘1996 yılında toplam 895 Kamyon-çekici ve 392 otobüs satan MANAŞ'ın 96 yılı toplam satışı 9.4 trilyon lira, ihracatı ise 4.6 trilyon liradır.''dedi.

MANAŞ'ta üretilen şehir içi otobüslerin Kazakistan, Slovenya, Kroatia ve Malezya'ya ihraç edildiğini belirten Rimet şöyle konuştu: ‘‘ Seyahat otobüsleri Lion Coach'ları da biz Almanya'ya alıyoruz. Ve buradan kendi ürettiğimiz diğer otobüslerle beraber rahatça satıyoruz.''

Bundan böyle MAN ürünlerinde ‘made in Germany' ve ‘made in Türkey' damgalarının birşey ifade etmeyeceğini belirten Alman MAN otobüs fabrikası müdürü Günther J.Krawitz ise, ‘‘ İki damgada aynı kaliteyi ve aynı ürünü yansıtacak. Tek fark birinin daha ucuza yaptırılmış olması. Bu yüzden alırken tüketicilerin sadece MAN markasına bakmaları yeterlidir.'' diye konuştu.

Türkiye'de 1950 yılından beri bulunan MAN, 97 yılı öncesine kadar yüzde 36 olan hissesini 1997 yılı başında yüzde 81'e çıkararak yenilenme çalışmalarına ve Türkiye'deki pazar payını yükseltme girişimlerine başladı. İlk etapta gerekli ve kaliteli üretimin yapılması için Ankara'da büyük ve modern bir fabrikanın yapımına başlandı. Daha sonra hemen hemen hiç olmayan reklam kampanyalarına ağırlık verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!