Maliye'den tebliğ bombardımanı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden tebliğ bombardımanı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Önceki gece Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan vergi paketi dünden itibaren uygulamaya girdi. Maliye Bakanlığı paketin uygulamaya giren maddeleri ve uygulama esasları hakkında dün bir açıklama yaptı. Toplam 12 vergi yasasında değişiklik öngören 4369 sayılı Vergi Reform Yasasının uygulanma esaslarını düzenleyen detaylı tebliğler yakında yayımlanacak.

Vergi Reform Yasası ile Vergi Usul, Gelir Vergisi, Emlak Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi ve Damga Vergisi kanunlarında yapılan değişiklikler dünden itibaren yürürlüğe girdi.

Açıklamada yeralan unsurlar özetle şöyle:

YAZARKASA FİŞ LİMİTİ:

Tüketiciye fatura düzenlemeden perakende satış fişi ile yapılabilecek satış tutarına ilişkin asgari sınır 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltildi.

VERASET VERGİSİ:

29 Temmuz 1998 tarihinden itibaren veraset yoluyla ve ivazsı intikallerde vergi, 4369 sayılı kanunla getirilen yeni indirimli tarife esas alınarak hesaplanacak. Veraset ve intikal vergisini ödemeden istihkaklarını almak isteyen hak sahiplerinin istihkaklarından yüzde 20'ye kadar yapılan kesintiler, veraset yoluyla vaki intikallerde yüzde 5'e, ivazsız intikallerde yüzde 15'e indirildi.

DAMGA VERGİSİ:

29 Temmuz 1998 tarihinden itibaren düzenlenen damga vergisine tabi her bir kağıt için, hesaplanacak damga vergisi tutarı hiç bir şekilde 200 milyar lirayı aşmayacak.

İTHALATTA KDV:

1 Ağustos 1998'den itibaren, ithalatta katma değer vergisini doğuran olay, fiili ithalatın yapıldığı tarih yerine, gümrük beyannamesinin tescil tarihi olacak. Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin kurulması amacı ile oluşturulan işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri ile konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri katma değer vergisinden istisna edildi. Teşvikli makine ve teçhizatın ithali ile yurt içi teslimlerinden katma değer vergisi alınmayacak.

BANKA VE SİGORTA VERGİSİ:

1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere, Toplu Konut İdaresi ve bankalar tarafından kooperatifler aracılığıyla açılan konut kredilerinden, bundan böyle banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmayacak. Halk Bankası'nın küçük ve orta boy sanayi işletmelerine verdikleri krediler ile bu işletmelerin dış ticaret işlemlerine yaptığı aracılık hizmetlerinden de banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmayacak.

TAPU HARÇLARI:

Kamuoyunda tapu harcı olarak bilinen harç oranı, binde 48'den binde 10'a düşürüldü. Ayrıca, kamuoyunda iskan harcı olarak bilinen harç oranı binde 36'dan binde 10'a düşürüldü. Bunlardan sosyal meskenlere uygulanan harç oranı ise binde 18'den binde 5'e düşürüldü.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ:

Taşıt pulu uygulaması, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren kaldırıldı. Ancak, 30 Temmuz 1998 tarihine kadar ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksitinin ödenmesi sırasında, taşıt sahipleri son defa taşıt pulu alacaklar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!