Maliye'de işadamlarıyla ‘Mali Milat’ zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Maliyede işadamlarıyla ‘Mali Milat’ zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Sümer Oral, TOBB ve TÜSİAD başta olmak üzere iş dünyasının örgütleriyle bir ‘‘Mali Milat zirvesi’’ yaptı. Oral, Vergi Kanunu'nun bazı maddelerini değiştireceklerini söyledi. Toplantıya katılan işadamları ise, ‘‘Mali Milat'ın kalkacağı sözünü aldık’’ açıklaması yaptılar.

İTO: Mali Milat tamamen kalkıyor

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da, mali milatı ‘‘saçma’’ olarak niteledi ve kanunun 1 yıllık uygulaması sonucunda çok kötü bir netice ile karşı karşıya kalındığını savundu. Vergiyle ilgili düzenlemelerin bu ay içinde mutlaka çıkarılmasını isteyen Yıldırım, ‘‘Mali Milat tamamen kaldırılıyor. Uygulamanın ülkeye hiçbir şey getirmediğini gördük. Sayın Bakana bunu ifade ettik. Devlete faydası olmayan bir kanunun yürürlükte durması sonucu, ekonomiyi çöküntüye götürmesine kimsenin hakkı olmadığını belirttik. Sayın Bakan da bunun sözünü verdi.’’

MALİYE Bakanı Sümer Oral, Vergi Kanunu'nda yapılmasını öngördükleri değişiklikleri Bakanlar Kurulu'na sunabilecek hale getirdiklerini açıkladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım ise bu değişikliklerin tatile girmeden Meclis'ten çıkması ve Bakan Oral'dan Mali Milat'ın bir ay içinde kalkması yönünde söz aldıklarını bildirdi.

TOBB, TÜSİAD, Ankara Ticaret Odası (ATO), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Borsası (İTB) ve İstanbul Deniz Ticaret Odası (İDTO) yöneticileri dün ziyaret ettikleri Maliye Bakanı Oral'dan Vergi Yasası'nın değiştirilmesini ve Mali Milat'ın kaldırılmasını istedi. Oral, işadamlarıyla gerçekleştirdikleri görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ekonominin bazı sorunları bulunduğunu, ancak bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını söyledi. Ekonominin temel sorununun mali dengelerin bir hayli bozulması olduğunu kaydeden Oral, bu dengeleri kurmak için çalıştıklarını söyledi. İşadamlarının vergi kayıp ve kaçaklarının asgariye indirilmesi, kayıtdışı ekonominin kayda alınması için çalışmaların sürdürülmesi, verginin tabana yayılarak vergi adaletinin sağlanması yönünde istekleri bulunduğunu belirten Oral, harcamalar konusunun da gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

EŞ ZAMANLI ÇÖZÜMLER

‘‘Vergi Kanunu'nda bazı maddelerin ekonomik konjonktür bakımından tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. Biz bu konuda gerekli değişiklikleri ele alıp hükümette konuşulacak hale getirmek için çalışıyoruz. Çünkü ekonominin önünü açmak en büyük amacımız. Vergi kanunlarına ekonomik boyut kazandırmak zorunludur. Devlet harcama önceliğini de iyi belirlemeli. Her kuruş gelir yerine gitmeli. Giderlerin çekidüzene ihtiyacı var. Hükümet olarak bu konu üzerinde ciddiyetle duruyoruz.’’

Oral, devletin kamu açığını küçültürken, gelirleri artırıp harcamaları kısması gerektiğini kaydetti. Vergi gelirleri artırılırken, özelleştirme gelirlerinin de artırılması, faizlerin aşağı çekilmesi ve sosyal güvenlik açığının kapatılması gerektiğine de dikkat çeken Oral, ‘‘Tüm bunların eş zamanlı olarak yapılması lazım’’ dedi.

Kamunun ekonominin nabzını ve ateşini sağlıklı tutmak zorunda olduğunu belirten Oral, işadamlarıyla genel bir değerlendirme yaptıklarını ve bu değerlendirmelerin süreceğini kaydetti. Oral, Vergi Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri Bakanlar Kurulu'nda görüşülebilecek hale getirdiklerini bildirdi.

TÜSİAD: Ülkeye zarar getirdi

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Mali Milat'ın uygulanış şeklini yanlış bulduklarını ve bu haliyle Mali Milat'ın ülkeye fayda değil, zarar getirdiğini savundu. Yücaoğlu, düzenledikleri çeşitli toplantılarda vergi konusunun dile getirildiğini, bu konuda Maliye Bakanı'na da bir rapor sunduklarını kaydetti. Bu raporun iş aleminin diğer kuruluşlarının verdikleri raporlarla aynı değerlendirmeleri içerdiğini anlatan TÜSİAD Başkanı, şöyle konuştu: ‘‘Biz, Mali Milat'ın uygulanış şeklinin yanlış olduğu kanaatindeyiz. Bu konuda hem belli bir sürenin verilmemiş olması, hem de kanun metninde bu süre içinde geriye dönük sorgulama yapılmayacağının net olarak anlaşılmamış olması nedeniyle bu uygulama yerini bulmamıştır. Ekonomiye fayda değil, zarar getirmiştir. Bu nedenle, biz bu uygulamanın tümüyle gözden geçirilmesini, ileriki tarihlerde Türkiye'nin bütün varlıklarını, resmi ekonomiye sokabileceği bir çerçevenin hazırlanmasını sayın Bakanımızdan rica ettik.’’

İSO: Vergide doğru olanın yanındayız

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ise Türkiye'nin önünde borçlanma ihtiyacının getirdiği tablo bulunduğunu vurguladı. Verginin çok önemli olduğunu, ancak bunun yanına sosyal güvenlik reformunun ve tarımla ilgili doğru politikaların da konulması gerektiğini anlatan Kavi, Türkiye'nin özelleştirmedeki hatalarını da süratle gidererek, doğru bir özelleştirme stratejisini hayata geçirmek zorunda bulunduğunu ifade etti. İSO Başkanı, vergi yasası için de, ‘‘Doğru maddelerinin yanındayız. Aksayan, bugüne uymayan bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Meclis tatile girmeden bunların çıkması beklentisi içindeyiz’’ diye konuştu.

ATO: Bakandan erteleme sözü aldık

ANKARA Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün, Mali Milat'ın 2-3 yıl erteleneceğini söyledi. Oral'ın, vergi düzenlemeleri konusunda parti gruplarıyla görüşeceğini, Meclis tatile girmeden düzenlemelerin yasalaşması için 3 partinin anlaşması gerektiğini dile getirdiğini anlatan Aygün, şöyle konuştu: ‘‘Sayın Bakan, Mali Milat'ın zamanlamasının yanlış olduğunu, bazı maddelerin de yeniden düzeltilmesi görüşünü taşıdığını ifade etti. Geçici vergi de 3 aydan 6 aya uzayacak görünüyor. Sayın Bakan görüşmede bize ayrıca (Memurları sıkıştırdık. Sizlerden de fedakarlık bekliyoruz) dedi.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!