Maliye Bakanı Oral:"KDV'nin sözleşmeden önce ödenmesi gerekir"

Güncelleme Tarihi:

Maliye Bakanı Oral:KDVnin sözleşmeden önce ödenmesi gerekir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Maliye Bakanı Sümer Oral, İş Bankası-Telecom İtalia ortaklığının, GSM-1800'de 429.3 milyon dolar değerindeki katma değer vergisini sözleşmeden önce ödemesi gerektiğini bildirdi.
Haberin Devamı

Oral, G-20 Bakanlar Toplantısı nedeniyle gittiği Kanada dönüşü İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Oral, Maliye Bakanlığı'nın, "GSM 1800 sözleşmesinin imzalanmasından önce, 429.3 milyon dolarlık KDV'nin ödenmesini istemesi" konusundaki bir soruya karşılık, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz, sözleşmeden önce KDV'nin peşin olarak ödenmesi gerekiyor. Ama bende buraya iner inmez bu konuya baktım. Arkadaşlarla görüşmeye çalıştım. Ankara'ya gidince de görüşürüm. Ama KDV'nin sözleşmeden önce ödenmesi lazım."

Bakan Oral, geçici işçilerle ilgili bir soru üzerine, hükümette bu konuda bir ilke kararı alındığını ve belli bir süre içinde, geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçirileceğini ifade etti.

Zorunlu için çalışılıyor

Bir başka soru üzerine, zorunlu tasarruf kesintilerinin iadesi konusunda Hazine'de bir çalışma yürütüldüğünü, Devlet Bakanı Recep Önal'ın da sendika liderleriyle çalışma yaptığını kaydeden Maliye Bakanı, "Olayın sahibi ben olmadığım için daha fazla ayrıntılı bilgi vermeyi doğru bulmuyorum" diye konuştu.

Ödenekler yeterli bulunmuyor

Maliye Bakanı Oral, Adalat Bakanı Hikmet Sami Türk'ün 2001 bütçe ödeneğini yetersiz bulduğu yolundaki bir soruyu yanıtlarken de, bütçe ödeneklerinin Bakanlıklar açısından yeterli olduğunu söylemenin mümkün bulunmadığını söyledi.

Bütçelerin son dönemlerde personel ve faiz bütçesine dönüştüğüne dikkat çeken Oral, kendilerinin de bunu düzeltmeye çalıştıklarını belirtti. Bütçenin Meclis'e sunulmasından önce, Başbakanlık'ta Adalet Bakanı Türk ile biraraya geldiklerini ve kendisine, talepleri konusunda kaygı duymaması gerektiğini ifade ettiklerini anlatan Oral, "Faiz ödemeleri bütçe içinde büyük oranda yer alınca, diğer Bakanlıkların bütçeden alacağı pay hisbi olarak küçülüyor" açıklamasında bulundu.

Oral, vergiyle ilgili bir soru üzerine de, vergideki adaletsizliğin bir-iki günde düzeltilemeyeceğini, ancak alınan önlemlerle vergi tababını genişletme gayreti içinde olduklarını anlattı. Bunun da vergi idaresinin etkinliği ile sağlanabileceğini kaydeden Maliye Bakanı, Türkiye'nin Vergi Kanunlarından çok etkin ve güçlü bir vergi idaresine ihtiyacı bulunduğunu, kendilerinin de bir süredir bu konu üzerinde çalıştıklarını belirtti. Oral, önümüzdeki günlerde otomasyon konularına daha da ağırlık vereceklerini bildirdi.

"Enflasyon Türkiye'nin öncelikli meselesidir"

Maliye Bakanı Oral, bir başka soruyu yanıtlarken de, hükümetin istikrar programını kararlı şekilde uyguladığını, bu şekilde dengelerin sağlanmasının öngörüldüğünü vurguladı.

"Dengeleri, Türk insanı için istiyoruz" diyen Oral, şöyle devam etti: "Bu bozuk dengelerle hiç kimse sağlıklı bir hayat seviyesine kavuşamaz. Enflasyonun yüksek olduğu yerde, gelir dağılımının düzgün olacağı düşünülemez. (Bu programı uygulamayın. Şöyle yapın) diyen de yok. Denmesi de mümkün değil. Bu programın ardında kararlı bir siyasi irade var. Enflasyon, Türkiye'nin en öncelikli meselesidir. Enflasyon düştüğünde dengeler düzelecektir."

Devlet Bakanı Yüksel Yalova
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, İş Bankası-Telecom İtalia (İş-Tim) Konsorsiyumu'nun aldığı GSM 1800 ihalesindeki KDV sorunu ile ilgili olarak, "Ben maliye bakanı olsaydım, son güne bırakmazdım bu işi" dedi. Yalova, GSM ihalesininin sözleşmesinde yaşanan KDV sorunu ile ilgili soru üzerine, "Ben maliye bakanı olsaydım, son güne bırakmazdım bu işi. Kabile devleti değilseniz, ciddi bir hukuk devleti iseniz, bu ihalenin yapıldığı tarih belli, şartları belli. O belli, bu belli. Bu güne kadar bitireceksiziniz. 2.5 milyar doların konuşulduğu bir yerde KDV, şu, bu sorun olur mu, olmalı mı? Hakkımız var mı?" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!