Makarnada un var sanıyoruz şişmanlatır diye korkuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Makarnada un var sanıyoruz şişmanlatır diye korkuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00

Makarna tüketim alışkanlıkları araştırmasının sonuçlarını açıklayan TMSD Başkanı Serdar Sarıgül, ‘Türk tüketicisi hala makarnanın undan yapıldığını sanıyor ve makarnanın şişmanlattığına inanıyor’ dedi. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sarıgül, Türk tüketicisinin makarnayı tanımadığını ve makarnadan ‘şişmanlatır’ gerekçesiyle korktuğunu söyledi.

Sarıgül ‘Makarna Haftası’ nedeniyle düzenlenen toplantıda, TMSD’nin 23 ilde 18-55 yaş aralığında yaklaşık 3 bin kişiyle yüzüyüze yapılan ‘makarna tüketim alışkanlıkları araştırması’nın sonuçlarını anlattı.

MAKARNA TANINMIYOR:

Makarnanın Türkiye’de sevilerek tüketilmesine rağmen yeterli derece tanınmadığını belirten Sarıgül, ‘Türk tüketicisi hálá makarnanın undan yapıldığını sanıyor ve makarnanın şişmanlattığına inanıyor’ dedi. Araştırmaya katılanların yüzde 93.2’sinin makarnanın undan yapıldığını sandığını,oysa makarnanın sert durum buğdayının kırılması sonucu elde edilen irmikten üretildiğini vurgulayan Sarıgül, şöyle devam etti: ‘Yaptığımız tanıtım çalışmalarına rağmen makarna tanınmıyor. Araştırmamıza katılanların yüzde 53.4’ü makarnanın ekmekten sonra en fazla şişmanlatan gıda maddesi olduğunu düşünüyor. Makarna hálá çocukların sevdiği,ucuz bir yemek olarak görülüyor, bu algıyı olumlu yönde değiştirmeye çalışacağız.’

HEDEF YILDA 8 KİLO:

Sarıgül, Türkiye’nin yılda kişi başına 5.4 kilogram makarna tüketimi ile dünyada 24’üncü sırada yer aldığını, hedefin tüketimi kişi başına 8 kilograma çıkartmak olduğunu bildirdi.Türkiye’de kişi başına yıllık makarna tüketiminin geçtiğimiz 5 yıl içinde 4.5 kilodan, 5.4 kiloya çıktığını hatırlatan Sarıgül, Türkiye’de makarna tüketiminin artışı için bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

İHRACAT HIZLI ARTTI:

Türkiye’nin makarna ihracatının da hızlı bir artış gösterdiğini kaydeden Sarıgül, ihracatın 2000 yılında 27 bin ton, 2004 yılında ise 126 bin ton olarak gerçekleştiğini bildirdi. Sarıgül, 2005 ylı ihracat tahmininin ise 150 bin ton olduğuna dikkat çekti. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak ise, makarnanın yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olduğunu, fazla yenen her besinin şişmanlatacağını, uygun sos ile yenen makarnanın enerji ve besin ögelerini tam karşılamada rahatlıkla kullanılabilecek pratik ve sağlıklı bir gıda olduğunu vurguladı.

Makarna hakkında yanlış bilinenler

Makarna undan yapılır.

Makarna durum buğdayından elde edilen irmikten yapılır

Makarna şişmanlatır.

Makarna sadece irmik ve sudan yapıldığı için şişmanlatmaz

Makarnanın içinde yağ ve yumurta vardır.

Makarnanın içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz.

Makarna ana yemek olmaz.

Makarna, çok çeşitli soslarla yenilebilir. Domatesli, kıymalı, ton balıklı, cevizli, peynirli pişiriliyor. Rahatlıkla ana yemek olabilir.

Makarna haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilir.

Makarnanın haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilmesi besin değerini düşürür.

En çok tüketilen makarna spagetti

Makarnanın yüzde 80’i kadınlar tarafından alınıyor.

Makarnanın yüzde 15’ini erkekler pişiriyor.

Halkın yüzde 53.4’ü makarnanın en çok kilo aldıran ürün olduğunu düşünüyor.

Halkın yüzde 78’ine göre makarna besin değeri yüksek bir ürün.

Türkiye’de makarna pişirme sıklığı ayda 7.

En sık türetilen makarna türü spagetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!