Makarnada AB kotasını aşacak, 800 milyon dolarlık ihracat yapacak

Güncelleme Tarihi:

Makarnada AB kotasını aşacak, 800 milyon dolarlık ihracat yapacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 00:00

Mersinli Ar Şirketler Grubu bünyesinde bulunan makarna ve bakliyat üreticisi Arbel, İtalya’nın makarna kotasını aşarak dünya liderliğine oynayacak.

Haberin Devamı

Ar Şirketler Grubu CEO’su Hüseyin Arslan, dünya makarna üretiminde İtalyan Barilla’dan sonra ikinci sırada yer aldıklarını belirterek, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye uyguladığı makarna ihracat kotası nedeniyle liderlik koltuğuna oturamadıklarını söyledi. Arslan, AB ülkelerinin Türkiye’den makarna ithalatına 20 bin tonluk kota uyguladığını dile getirerek, şunları söyledi:“Sadece bizim üretim potansiyelimiz bu rakamın üzerinde. Kotaların kaldırılması konusunda başvuruda bulunduk. Kota kalkarsa dünyaya 1 milyon ton, cirosal değerle 800 milyon dolarlık makarna ihracatı yapabiliriz.”
Fabrika satın alabiliriz
Avrupa’da fabrika alma görüşmelerinin de sürdüğünü dile getiren Hüseyin Arslan, “Tesis de kurabiliriz. Avrupa’da daha etkin olmayı hedefliyoruz. Arbella, 105 ülkede tescilli” dedi. Türkiye’de kişi başına yıllık 7 kilo makarna tüketimi olduğuna da değinen Arslan, “Makarnada Ramazan’da tüketimde yüzde 20’lik artış yaşanıyor. Hükümetin aldığı durum buğdayının ihracının durdurulması kararıyla fiyatlarda yılbaşına kadar artış beklemiyoruz. Ürünlerimiz kriz dönemlerinde daha çok tüketiliyor.”

Haberin Devamı

Kan bağışı yapanlara makarna hediye edecek

YILDA 160 bin tonluk üretim kapasitesi bulunan Arbel, makarna Kızılay ile yaptığı işbirliği kapsamında kan bağışı yapanlara makarna hediye edecek. Hüseyin Arslan, kan bağışlayanlara verilmek üzere 80 bin özel ambalajlı makarna ürettiklerini söyledi. Arslan, “Bağışçılara aşçıların pişirdikleri makarnalar hemen ikram ediliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!