Makarnacılar zam hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Makarnacılar zam hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 12:55

Dünya Bakliyat ve Hububat Birliği Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, buğday stoklarının tükenmesinin makarnaya zam olarak yansıyacağını söyledi.

Haberin Devamı

Makarna sanayicisi Mahmut Arslan, bu yıl küresel ısınma nedeniyle yaşanan kuraklığın sadece Türkiye'de değil tüm dünyada buğday rekoltesinin düşmesine neden olduğunu, bugüne kadar stok kullanan makarna sanayicilerinin artık yeni ürün almak zorunda kalması nedeniyle makarna zammının kaçınılmaz olduğunu savundu.

Yoksulun yiyeceği olarak bilinen makarnaya zam yapmamak için aylardır direndiklerini ancak, bazı makarna sanayicilerinin küçük zamlarla zarardan kurtulmaya çalıştıklarını ifade eden Arslan, “Makarna sanayicileri artık maliyeti tüketiciye yansıtmak zorunda kalacak ancak, her şeye rağmen bir kilogram ekmekle, bir kilogram makarnanın fiyatını eş değerde tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Arslan, buğdayda yaşanan maliyet yükselişini tüm dünyanın yaşadığını, İtalya'da makarnaya yapılan zam nedeniyle tüketicilerin bir gün makarna yememe eylemi yaptıklarını anımsatarak, “Türkiye'de de Aralık ayında, en geç yeni yılda şu anda bir paketi 40 YKr ile 70 YKr arasında değişen yarım kiloluk bir paket makarna 1 YTL olacak” diye konuştu.

BUĞDAY İTHALATI PAHALIYA MAL OLUYOR

Haberin Devamı

Dünya Bakliyat ve Hububat Birliği Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, buğday stoklarının tükenmesinin makarnaya zam olarak yansıyacağını bildirdi.

Arslan, yıllardan beri makarna fiyatını düşük tutabilmek için zaman zaman yurt dışından ithal buğday getirdiklerini anımsatarak, “Çünkü, birkaç yıl öncesine kadar buğday, yurt dışında daha ucuzdu. Ancak, bugün tam tersi durum söz konusu. Bugün buğday ithal etmeye kalksak, yurt içindeki fiyatlardan 1.5 misli daha pahalıya mal olur” dedi.

Makarna sanayicilerini bir kilogram buğdayın kilosunu 60 YKr'den aldığını ifade eden Arslan, “Bunun yanı sıra enerji maliyetleri de yüksek. İşçilik ve enerji toplam maliyetin yüzde 30'unu oluşturuyor. Bir de yoğun rekabet devreye girince zaten makarna sanayicileri çok küçük karlarla ayakta durmaya çalışıyordu” diye konuştu.

Arslan, Türkiye'de kişi başı makarna tüketiminin 6 kilograma yakın olduğunu, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yılda kişi başına ortalama makarna tüketiminin 18 kilogram olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Makarna önemli bir gıda maddesi, kilo yapma özelliği de olmadığı için herkes rahatlıkla tüketebilir. Yıllardır ekmekten de ucuza satılıyordu. Biz tüketimi artırarak, halka makarnayı sevdirmek istiyoruz ancak, elde ettiğimiz küçük karlar reklam giderlerini finanse etmeye yetmediği için bu yola başvurmuyoruz. Türk halkı artık makarna tüketmeyi öğrenmeli. Türkiye'de bir başka alışkanlık ise makarnanın sofraya ikinci yemek olarak konması. Makarnayı ana yemek olarak tüketme alışkanlığı oluşmalı. Bu sayede makarnacılar en azından sürümden kazanma uğruna bundan sonra zammı gündeme getirmez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!