Mahkeme ’70 milyon dolar fark’dedi, Rabobank Şeker’i bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme ’70 milyon dolar fark’dedi, Rabobank Şeker’i bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00

Şekerbank ile ortaklık görüşmelerinde son aşamaya gelen Rabobank, Şekerbank Personeli Munzam Vakfı’nın elindeki hisseler için Medeni Kanun gereğince mahkemece belirlenen fiyatın, Vakıf ile anlaştığı fiyata göre 70 milyon dolar yüksek çıkması nedeniyle, ortaklıktan vazgeçti.

HOLLANDALI Rabobank, Şekerbank Personeli Munzam Vakfı’nın elindeki yüzde 36.5’lik hisseye mahkeme kararı ile belirlenen 4.93 YTL’lik birim fiyat üzerinden yaklaşık 93 milyon YTL (70 milyon dolar) daha fazla ödemeyi kabul etmedi ve taraflar arasındaki satış sözleşmesi sona erdi. Şekerbank’ın Rabobank’a satış sözleşmesinin sona erdiği dün sabah erken saatlerde Şekerbank tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na yapılan açıklama ile kamuoyuna duyuruldu.

RABOBANK’I KAÇIRAN HESAP: Geçen yıl temmuz ayında yapılan satış sözleşmesine göre, Hollandalı Rabobank, Şekerbank Munzam Vakfı’nın hisseleri için 2.72 YTL birim fiyat üzerinden 124.14 milyon YTL ödeme yapmak üzere geçen yıl temmuz ayında anlaştı. Ancak Rabobank ile Şekerbank Munzam Vakfı arasında çıkan bazı pürüzler nedeniyle kesin anlaşma, geçen yıl aralık ayına kadar uzadı. Bu gecikme nedeniyle de, Rabobank Şekerbank hisseleri için faiziyle birlikte ilave bir ödemeyi kabul etti ve Şekerbank Munzam Vakfı hisselerinin satış fiyatı, gecikme bedeli ile birlikte birim başına 2.89 YTL’ye çıktı.

YÜZDE 70’LİK EKSTRA: Dolayısıyla 2.89 YTL’lik birim fiyat üzerinden Rabobank, yüzde 36.5’lik Şekerbank hissesi için 124.14 milyon YTL yerine, 6.99 milyon YTL daha fazla vererek, 131.13 milyon (98 milyon dolar) YTL ödemeyi kabul etmişti. Ancak, mahkemenin belirlediği son 4.93 YTL’lik birim fiyat üzerinden Rabobank’ın, Şekerbank Munzam Vakfı hisseleri için 224.93 milyon YTL ödemesi isteniyordu. Yani, Rabobank’ın geçen yıl varılan satış anlaşmasının mahkeme kararı ile geçerli hale gelebilmesi için 93 milyon YTL (70 milyon dolar) daha ekstradan ödeme yapması gerekiyordu. İşte Hollandalı Rabobank yönetiminin itirazı bu noktada ortaya çıktı ve mahkemes kararı ile kendilerine dayatılan yaklaşık 70 milyon dolarlık ilave fatura ile birlikte oluşacak toplam 168 milyon dolarlık bir bedeli ödemeyi reddetti. Böylece Şekerbank satışı başa dönmüş oldu.

DEĞERİ 686 MİLYON DOLAR: Şekerbank’ın 2.72 YTL’lik ilk satış fiyatı üzerinden piyasa değeri 340 milyon (255.6 milyon dolar) YTL ediyordu. Mahkemenin belirlediği 4.93 YTL’lik birim satış fiyatı üzerinden Şekerbank’ın piyasa değeri 616.2 milyon (463.3 milyon dolar) YTL’yi buluyor. İMKB’deki dünkü kapanış fiyatı olan 7.3 YTL üzerinde ise Şekerbank’ın piyasa değeri 912.5 milyon (686 milyon dolar) YTL ediyor. Rabobank ise mankemenin belirlediği fiyat üzerinden reddettiği rakam ise 168 milyon dolar.

MAHKEME SÜRECİ NASIL: Munzam Vakfı’na ait yüzde 36.5 Şekerbank hissesinin Rabobank’a 124.14 milyon YTL’ye satışı için 7 Temmuz’da imzalanan hisse alım satım sözleşmesinde, 1 YTL nominal değerli beher hissenin Rabobank’a devir fiyatı 2.72 YTL olarak belirlenmişti. Hisse satış sözleşmesindeki satış ön koşullarının yerine getirilmesi kapsamında Türk Medeni Kanunu gereğince mahkemeye müracaat edilmesinin ardından, Şişli 1.Asliye Hukuk Mahkemesi 10 Şubat 2006 tarihli kararıyla, Şekerbank Munzam Vakfına ait hisselerin beher hisse 4.93 YTL’lik fiyattan aşağı olmamak üzere satışına izin vermişti.

Rabobank’ın şartları kabul edilemezdi

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamada, Şekerbank Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu’nun, Şekerbank hisselerinin satışına ilişkin Rabobank’ın yeni ileri sürdüğü şartları kabul edilemez olduğu için reddettiği belirtilerek, yeni bir süre uzatım kararı alınmadığı için de hisse satış sözleşmesinin kendiliğinden sona erdiği bildirildi. Şekerbank tarafından yapılan açıklamada, Munzam Vakfı’nın kararının, Hollandalı Rabobank’a bildirildiği kaydedildi. Bankanın açıklamasında, "Tarafların mutabakatına dayanan yeni bir süre uzatımı kararı alınmadığından, ilgili hüküm gereğince hisse satış sözleşmesi kendiliğinden sona ermiştir" ifadelerine yer verildi.

Rabobank: Hayal kırıklığına uğradık, Türkiye’de yeni imkanlar arayacağız

RABOBANK, Şekerbank Personeli Munzam Vakfı’nın yüzde 36.5 oranındaki Şekerbank hisselerini satmaktan vazgeçmesi nedeniyle "hayal kırıklığına uğradığını" açıkladı ve bu karara karşı hukuki girişimde bulunacağını bildirdi. Munzam Vakfı’nın bu kararı, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, Şekerbank hisseleri için anlaşmaya varılmış fiyatın üzerine Rabobank’ın yüzde 72 oranında fazla ödeme yapması gerektiğine dair kararından sonra alındığına dikkat çekilen açıklamada, bu çıkmazı aşabilmek için Rabobank’ın, çok cömert bir teklifte bulunmasına rağmen, Vakıf’ın "bu tavrından ötürü son derece hayal kırıklığına uğradığı" belirtildi. Açıklamada, bu aşamada, Rabobank’ın "gerekli hukuki girişimlerde bulunmayı" düşündüğü belirtildi. Rabobank uluslararası faaliyetlerinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Rik van Slingelandt, "Rabobank olarak, Türkiye’ye olan ilgimiz halen devam etmekte olup, başka imkanları da değerlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!