Lüksemburg’a gelelim Arcelor’u bize verin

Güncelleme Tarihi:

Lüksemburg’a gelelim Arcelor’u bize verin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

Dünyanın en büyük çelik şirketi Mittal Steel Başkanı Lakshmi Mittal, Avrupa’nın en büyük çelik şirketi Arcelor’u satın almak için şirket merkezini Lüksemburg’a taşımaya hazır olduklarını söyledi. Mittal, Fransız Les Echos gazetesine yaptığı açıklamada, "Bazı kaygıları anlıyoruz ve bu nedenle Londra’daki merkezimizi Arcelor’un bulunduğu Lüksemburg’a taşımaya hazırız" dedi.

YEREL ORTAKLA GÖRÜŞÜRÜZ:

Arcelor’un sosyal sorumluklarına saygı göstereceklerini belirten Mittal, şirketin yerleşim yerlerinin geleceğiyle ilgili kaygıları gidermek adına yerel ortaklarıyla görüşeceklerini bildirdi. Mittal, geçen cuma günü Arcelor’u satın almak için 22.7 milyar dolarlık bir teklif sundu. Arcelor yönetim kurulu ise Mittal’in söz konusu teklifini reddetti. Lüksemburg merkezli dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi Arcelor’un yönetim kurulu, teklifin gruba, hissedarlara, çalışanlara ve müşterilere zarar vereceğini düşündüğü için geri çevrildiğini açıkladı.

FRANSIZ BAKANLA GÖRÜŞTÜ:

Mittal Steel’in Başkanı Lakshmi Mittal, tekliflerinin sektöründe Avrupa’nın en büyüğü Arcelor tarafından reddedilmesine rağmen hem siyasetçilerin hem de çalışanların kaygılarını gidermeye yönelik girişimlerini sürdürüyor. Mittal, Arcelor için verdiği bu teklifi dün Fransa Maliye Bakanı Thierry Breton ile görüştü. Breton, Mittal ile görüşmesinden önce Les Echos gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin "bu teklifle ilgili büyük çekinceleri" olduğunu belirtti. Les Echos, bu teklifi, hem şirket yapısı olarak hem de çalışanlarıyla ilişkisi açısından birbirinden farklı iki konseptin çatışması olarak nitelendirdi. Gazete, bu çatışmanın bir tarafına düşük ücret ve sosyal güvenlik imkanlarının az olduğu gelişen bir ekonomiyi, diğer tarafına ise yüksek ücret maliyetlerine ve sosyal güvenlik imkanlarına sahip Avrupa’yı koydu. Bu kaygıları gidermek isteyen Mittal ise Arcelor’un sosyal sorumluluklarına saygı göstereceğini belirtti.

VİZYONLAR FARKLI:

Arcelor yönetimi ise dün yaptığı bir açıklamada, "Kurul, sorumluluğu dahilindeki unsurları kapsamlı şekilde gözden geçirdikten ve analiz ettikten sonra, tereddüt etmeden Arcelor ile Mittal’ın aynı stratejik vizyona sahip olmadıkları sonucuna varmıştır" dedi.

Arcelor: Mittal’e ihtiyacımız yok

ARCELOR’
un CEO’su Guy Dolle, Mittal’ın "biraz saçma" olarak nitelendirdiği teklifinin her açıdan şirket için olumsuz olacağını söyledi. Fransız Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, "Hissedarlar ve çalışanlar için olumsuz
/images/100/0x0/55ea0f24f018fbb8f8687b15
olacak. Uzun bir mücadele meydana gelecek ancak güçlüyüz. Savaş başladı ve kazanmaya kararlıyız" diye konuşan Dolle, "Arcelor’un Mittal’e ihtiyacı yok ve hem hissedarlar hem de çalışanlar için Arcelor’un bağımsız kalmasının şirketin Mittal’e bağlı olmasından çok daha iyi olacağına inanıyoruz" dedi. Bu teklifin etkisi dünya çelik sektöründe de hissedildi. Dün Asya’da, Cuma günü de Latin Amerika borsalarında çelik şirketlerinde yüksek değer artışları görüldü. Yatırımcılar, bu teklif savaşının sektör şirketlerinin hisse değerini artırabileceğini düşünüyorlar. 2002’de kurulan Arcelor, 28 bin kişiyi istihdam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!