Lujkov: Bir hayalim daha Türklerle gerçekleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Lujkov: Bir hayalim daha Türklerle gerçekleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit ile Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, TOBB ve TİM tarafından inşa edilecek ‘‘Moskova Türk Ticaret Merkezi’’nin temelini attı. Lujkov, ‘‘Büyük bir hayalim daha gerçekleşiyor. Türk işadamlarından daha büyük iş merkezleri bekliyoruz’’ dedi.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, TOBB, TİM Moskova Türk Ticaret Merkezi'nin temelinin atılmasını değerlendirirken, ‘‘Burada büyük bir hayalimin gerçekleştirilmesi için çok önemli bir adım atıyoruz’’ dedi. Lujkov, Başbakan Bülent Ecevit'in de katıldığı Moskova Türk Ticaret Merkezi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmaya, katılımcıları, Türkçe ‘‘Türk dostlarım’’ diye selamlayarak başladı.

Yuri Lujkov, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ticaretin büyük hacimli olmasına rağmen, geçmişte büyük yer tutan bavul ticaretinin şuanda yok olmak üzere olduğunu hatırlattı.

Ticaret hacminde daralmayı arzu etmediklerini belirten Lujkov, ancak ikili ticarette sistemin, bavul ticareti yerine, daha medeni boyutlarda geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Temeli atılan Ticaret Merkezi'nin yanı sıra Rusya ile iş yapan bu ülkeye mal satan Türk işadamları için daha büyük toptancı iş merkezi kurulmasını beklediklerini anlatan Lujkov, bunun gerçekleşmesinin, ikili işbirliğinde ticaretin yanı sıra yatırımlar içinde çıkış noktasıolacağını ifade etti.

Temeli atılan Moskova Türk Ticaret Merkezi, şehrin merkezinde, Kremlin Sarayı'na 5 dakika uzaklıkta bulunuyor. TOBB TİM Uluslararası Ticaret Merkezleri A.Ş. ile Rus ortağı JSC tarafından yürütülen proje, yine bir Türk müteahitlik firması İkinciler Ltd. tarafından anahtar teslimi inşa edilecek. Proje, 2001 yılında bitirilerek, bina faaliyete alınacak.

Merkez, 3 katı otoban, 4 katı alışveriş merkezi, 4 katı ofis ve showroom'lardan oluşmak üzere; yer altında 5, yer üstünde 6 katı ile 11 katlı bir prestij binası olarak tasarlandı.

Ecevit, Lujkov Türkçe konuşuyor sandı

Başbakan Bülent Ecevit, meslektaşı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Rusya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından kabul edilmedi, ama temaslarının son gününde Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov ile tanıştı. Ecevit, Lujkov'u ‘‘Moskova'da en büyük Türk dostu’’ ilan etti.

Ecevit -Lujkov tanışması Moskova Belediye Sarayı'nda gerçekleşti. Başbakan Ecevit ve beraberindeki heyeti belediye şeref salonu merdivenleri başında karşılayan Lujkov ilk el sıkışmalarından sonra Rusça ‘‘Sayın Başbakan ben biraz acele ettim galiba. Buyurun gazeteci ve kameraların önünde bir daha el sıkışalım’’ dedi.

Ecevit, tereddüt etmeden ne söylediğinizi anlamadım anlamına gelecek şekilde ‘‘Sayın Lujkov bukadar güzel Türkçe konuşmasını nerede öğrendiniz' deyince salonda on saniye süren sesizlikten yaşandı. Lujkov düşünme molası ardından Türkçe ‘‘Selam aziz Türk dostlarım’’ ifadesini telafuz etti. Ecevit, ‘‘Sayın Lujkov Rusya denince birçok Türk işadamı ilk önce sizi akıllarına getiriyor ve bu boş yere değil. Gerçek Türk dostu olduğunuzu biliyorum’’ dedi. Ecevit ayrıca Rusya'da yaşanan ekonom kriz nedeniyle birçok Batılı işadamının kaçmayı tercih ederken Türk işadamlarının böyle bir davranışta bulunuyacağını ve Rusya'yı parlak bir gelecek beklediğini belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!