Lüfer devrimi

Güncelleme Tarihi:

Lüfer devrimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2013 13:08

Türk sularına özellikle kış başlangıcında girerek sofraları süsleyen ve “denizlerin prensi” olarak tanınan lüfer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) yapılacak kültür yetiştiriciliği sayesinde 4 mevsim sofraları süsleyecek.

Haberin Devamı

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü  Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Musa Bulut, lüfer  balığının belli dönemlerde Türk sularına girip yine belli dönemlerde çıktığını söyledi.

Bulut, "Etçil bir balık türü olduğu için sürekli yerini  değiştiriyor. Lüferin adaptasyonu ile ilgili bir çalışmamız oldu. Daha sonra,  özellikle balığın fizyolojik açıdan yetiştirilebilirliği, uygun olup olmadığıyla  ilgili birçok araştırma yaptık. Adaptasyon çalışmalarımızda belli dönemlerde balığın tank ortamlarındaki adaptasyonunu denedik ve başarılı sonuçlar elde  ettik. Bir sonraki süreçte çeşitli proje teklifleri hazırladık. Şu anda da  üniversitemize bağlı Dardanos Tesisleri'ndeki tüm hazırlıklarımız bitme aşamasına  geldi. Bu tesislerde çalışmalara hız vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı


       “Dünyada bir ilk gerçekleştirilecek”
       
Önümüzdeki süreçte lüferi farklı sistemlerle geliştirmeyi planladıklarını  anlatan Bulut, bu balığın, hiçbir şekilde kültür yetiştiriciliği yapılmayan bir  tür olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Dünyanın hiçbir yerinde bu balığın yetiştiriciliği ve adaptasyonu  yapılmıyor. Biz de dünyada bir ilki gerçekleştirerek sofraların en tercih edilen  balıklarından olan lüferi kültür ortamında yetiştirmeyi hayata geçireceğiz. Artık  her mevsim soframızda buzlanmış olarak değil de taze olarak sunabilmek için  çalışmalara başlıyoruz. Balığın adaptasyonunu gerçekleştirip kafeslerimizde  stoklama yapacağız. Bununla ilgili alt yapımız tamam. Artık bundan sonra normal  klasik yöntemlerin dışına çıkıp farklı sistemlerle bu balığın üretimini yapmaya  hazırlanıyoruz. Lüfer, pelajik bir tür olduğu için normal kafes ve havuz  yöntemlerinin dışına çıkmamız, yöntemler uygulamamız gerekiyor bu balığa. Lüfer  herhangi bir orkinos, mırmır, sinarit ya da levrek gibi özelliklere değil kendine  has özelliklere sahip. Bunun içinde çalışmalarımız farklı yönlerde olacak. Her  şey tamamlandığında da sofralarımızı 4 mevsim lüfer süsleyecek.”
       
“Yağlı lüfer lezzetini koruyacak”
       
Yürütecekleri çalışmalarda lüferin kafes ortamına alınacağına işaret eden  Doç. Dr. Musa Bulut, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Ortam ve su parametreleri sabitlenecek. Ve balık sabit bir beslenme  rejimiyle beslenecek. Biz sadece balığın normal ortamda alacağı besinlere  vermeyeceğiz. Belli bir kompozisyon halinde hazırladığımız besini bu balığa  vereceğimizden belki biraz lezzet kaybı söz konusu olacaktır. Ancak biliyorsunuz  ki artık teknoloji çok gelişti, lezzet konusunda lezzet arttırıcı amino asit  takviyesiyle lezzet artırma yönüne gideceğiz. Balık her dönem var. Ancak yağlı,  lezzetli olduğu zaman yenilebilecek, lezzetli zaman oluyor. Biz de bu balığı  kültür sisteminde her dönem tercih edilebilmesi için sürekli yağlı tutarak  lezzetini korumayı hedefliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!