LPG lisans başvuruları için son 5 gün

Güncelleme Tarihi:

LPG lisans başvuruları için son 5 gün
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2006 10:51

Türkiye çapında faaliyet gösteren otogaz istasyonu, LPG taşıyıcısı ve tüp imalatçılarının lisans almak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yapacakları başvuru süreleri 13 Mart 2006 tarihinde sona eriyor.

LPG lisansı için EPDK'ya 3 binin üzerinde başvuru yapıldı. Piyasada faaliyet gösteren tüm dağıtım şirketleri lisans başvurusu yaparken, bazı dağıtım şirketleri kendilerine bağlı otogaz istasyonlarının belgelerini toplayarak EPDK'ya toplu olarak başvurdu.

EPDK'ya bugüne kadar 56 dağıtım şirketi, 2 bin 700 otogaz istasyonu, 47 depolama, 49 LPG tüpü muayene, 36 taşıma lisansı başvurusu yaparken, Kurul bu başvurulardan 525'ine lisans verdi. Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu'na göre piyasada faaliyette olan LPG otogaz bayileri, dağıtıcılar, depocular, taşımacılar, LPG tüpü imalatçıları ve muayenecilerinin, çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturmadığını gösteren izinler ve mevzuatta belirtilen diğer belgelerle birlikte EPDK'ya başvurarak lisans alması gerekiyor.

"BAŞVURMAYAN MAĞDUR OLUR"

EPDK Başkanı Yusuf Günay, halen piyasada faaliyette bulunan şirketlerin lisans başvurusu için 13 Mart'ın son tarih olduğu hatırlatırken, “Sektör oyuncularını uyarıyoruz. 13 Mart'a kadar başvurusunu yapmayan mağdur olur. Lisansı olmayan şirketler kapanacak, ceza alacak, piyasa dışına çıkarılacak” dedi.

Özellikle son günlerde başvuruların arttığına işaret eden Günay, sürecin sonunda piyasada faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 90-95'inin başvuru yapmasını beklediklerini kaydetti. Günay, birkaç ay içinde de lisanslandırma işlemlerini tamamlayıp ardından ülke çapında denetim çalışmaları başlatacaklarını bildirdi. Petrol piyasasında nasıl yapıldıysa, LPG piyasasında da lisans kontrollerini o şekilde yapacaklarını anlatan Günay, denetimler sonucunda lisansı olmadan çalışan tesislerin mühürleneceğini ve bu tesislere idari para cezaları uygulanacağını söyledi.

LİSANS SAHİPLERİNE YÜKÜMLÜKLER

LPG'nin patlayıcı ve tehlikeli bir madde olması nedeniyle lisans sahiplerine önemli yükümlülükler getiriliyor. Bu yükümlülüklerden bazıları şunlar:
-Piyasa faaliyetlerinde, teknik düzenlemelere uygun LPG sağlamak ve LPG'nın kullanım amacını değiştirmemek,
-Çevreye zarar vermemek için gerekli tedbirleri almak, faaliyetleri nedeniyle üçüncü kişilere veya çevreye verilecek zarar veya ziyanları tazmin etmek,
-Lisans kapsamında yürütülen faaliyetler için sigorta yaptırmak,
-Asli faaliyetlerinde eğitim ve sertifika almış personel çalıştırmak,
-Kamunun can, mal ve çevre güvenliği ile kendi tesis ve faaliyetlerini önemli ölçüde tehdit eden bir durum oluştuğunda, kamu yetkililerini ve bundan etkilenme ihtimali bulunan ilgilileri haberdar etmek, ve bunu önlemek üzere alınmakta olan tedbirleri Kuruma bildirmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!