LPG’de çok geliÅŸtik Avrupa’yı ÅŸaşırttık

Güncelleme Tarihi:

LPG’de çok geliştik Avrupa’yı şaşırttık
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 00:00

Türkiye LPG Derneği Başkanı Mehmet Ali Neyzi, "Türkiye, LPG pazarı büyüklüğünde İngiltere’den sonra Avrupa’da ikinci konuma geldi. Bu alanda tesislerimizin gelişmişliği, yan sanayide ulaştığımız düzey Avrupalı meslektaşlarımızı şaşırttı" dedi.

Haberin Devamı

MERKEZİ Brüksel’de bulunan Avrupa LPG Birliği (AEGPL) ile Türkiye LPG Derneği’nin (TLPGD) bu yıl İstanbul’da düzenlendiği Uluslararası LPG Fuarı ve Kongresi’ne LPG sektöründen 500’ün üzerinde profesyonel yönetici katıldı. Türkiye’deki LPG sektörünün büyüklüğü Avrupalı meslektaşlarını şaşırttığına dikkat çeken TLPGD Başkanı Mehmet Ali Neyzi, "Avrupalılar bizim tesisleşmemize ve yan sanayideki gelişmemize şaşırdıkları gibi dünyada bu sektörde en geniş kanunlara sahip olduğumuzu söylediler. Bunun yanında Türkiye bugün İngiltere’den sonra LPG’de Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı konumuna geldi" dedi.

TESİSLEŞME ÇOK İYİ:

Türkiye’de tüplü pazarın geniş olduğunu kaydeden Neyzi, şunları söyledi: "Avrupalıların şaşırması aslında doğal bir şey. Ülkemizdeki tesisleşme ve yan sanayi hiç bir ülkede bu kadar gelişme göstermedi. Avrupa’da tüp pazarı daha küçük ve alternatif yakıtlar kullanılıyor. Otogaz pazarı da Türkiye’de son 6 yıldır büyüdüğü için hem tüplüde hem otogaz da büyük bir pazar oldu."

Haberin Devamı

ARZI ARTAN BÄ°R ÃœRÃœN:

Avrupalı LPG’cilerle sektörün dünyadaki durumu ve geleceğini konuştuklarını söyleyen Neyzi, "LPG dünyada arzı sürekli olarak artan bir ürün haline geliyor" dedi. Neyzi, "LPG artık doğalgazdan da üretiliyor. Dünyada doğalgaz üretimi arttığı için LPG üretimi de artıyor. Ayrıca, Amerika dünyada en büyük LPG tüketicisiydi. Son yıllarda Asya’da LPG kullanımı arttı. Çin’de özellikle taksilerin bir çoğu LPG ile çalışıyor. BP, Shell ve Total gibi dünya devleri Çin’de kendilerine yer edinmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

TÃœP DOLUMU:

Otogaz istasyonlarında tüp dolumu konusunda 2005’te bir kanun çıktığını, ancak uygulanmadığını ifade eden Neyzi, "Denetim uygulaması beklendi. O da çıktı. Artık ceza uygulanmaması için hiçbir neden yok. Ama hálá uygulanmıyor. 13 Haziran bekleniyor. Otogaz istasyonları arabaya gaz vermek için kurulmuÅŸ, tüp dolumu için deÄŸil. Tüp dolumunun ehliyetli tesislerde yapılması gerekir. Bunun cezası 200 bin YTL ama uygulanmıyor" dedi.Â

Alternatif yakıt hidrojen olacak

Haberin Devamı

GELECEĞİN en önemli alternatif yakıt kaynaklarından biri kabul edilen hidrojen için en önemli üretim seçeneklerinin başında LPG’nin geldiğini söyleyen Mehmet Ali Neyzi, "Halen dünya çapındaki hidrojen istasyonlarının çoğu ana kaynak olarak LPG’yi kullanıyor. Ancak bunun gelişimi uzun yıllar sürebilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!