Lojistik sektörüne yeni destek müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Lojistik sektörüne yeni destek müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2023 07:00

HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Başkanı ve UND Başkan Yardımcısı Murat Baykara, sektörün krediye ulaşması konusunda EXİMBANK ve İGE ile yaptıkları görüşmelerde olumlu sonuç aldıklarını, yakında sektöre müjdeler verileceğini söyledi. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Ak da komiteden gelen talepleri değerlendirdiklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde farklı destek unsurlarını devreye almayı planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HİB (Hizmet İhracatçıları Birliği) içerisinde yer alan Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi kısa süre içerisinde üye sayısını 193’ten 590’a çıkardı ve 4’üncü sıraya yükseldi. Bir buçuk yıl içinde yeni üyelerin katılımıyla üye sayısını 3 kata yakın artırarak önemli güç sağlayan komite, önümüzdeki dönem için de çalışmalarını hızlandırdı. Sektöre sunulan destekler ve krediler konusundaki çalışmalarıyla öne çıkan HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi sektöre verilen destekler konusundaki son gelişmeleri paylaştı.

TİCARET FAZLASI VERİYORUZ

HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Başkanı ve UND Başkan Yardımcısı Murat Baykara, “Sektör olarak 2021 yılında 17 milyar dolar, 2022 yılında 20 milyar dolar ihracat yaptık. 2023 yılında da 20 milyar dolarlık bir hizmet ihracatımız olacak. Bunu orta vadede 40 milyar dolara çıkaracağız. İhracatımızın üzerinde bir lojistik gelirimiz var. Bu ta ülkemizin transitten aldığı paylardan geliyor. İlk 9 ayda tüm sektörler dahil 74 milyar dolar hizmet ihracatı yapıldı ve 40 milyar dolar ticaret fazlası veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Lojistik sektörüne yeni destek müjdesi

Murat Baykara

2024 ZOR GEÇECEK

Baykara, 2024 yılının zor geçeceğini ancak lojistik ve yük taşımacılığı sektörü olarak yine 20 milyar dolara ulaşacaklarını kaydetti. Sektörel destekler konusuna ayrıca değinen Baykara, verilen desteklerin önemine vurgu yaptıktan sonra Ticaret Bakanlığı’ndan yeni destek paketleri talepleri olduğunu aktardı. Baykara, “Bunun için çalışmalar sürüyor” dedi. “Sektörün en büyük sorunu kredilere ulaşım sorunu” diyen Baykara, EXİMBANK ve İGE temsilcileri bir araya geldiklerini ve yapılan görüşmelerin ilk meyvelerinin aldıklarını, yakında sektöre müjdeli haberi vereceklerini kaydetti.

40 MİLYAR $ HEDEFİ

Avrupa mal taşımalarında Türkiye’nin transit gelirlerini, ihracat taşıma gelirlerinin 2025’te yüzde 20’sine 2030’da yüzde 30’una çıkarmayı istediklerini belirten Baykara, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi’nin en büyük hedefinin, yakın gelecekte ihracatını 40 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Lojistik sektörüne yeni destek müjdesi

700 MİLYON TL’LİK KATKI

Lojistik hizmet ihracatında Türkiye’nin dünyada 2,5 pay ile 11’inci sırada olduğuna vurgu yapan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Ak, sektörün hizmet ihracatının yanında mal ticareti için de büyük önemi olduğunu belirtti. Akın Ak, HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi ile sürekli görüşme halinde olduklarını, komiteden gelen talepleri değerlendirdiklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde farklı destek unsurlarını devreye almayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

BAKMADAN GEÇME!