Lipton çayın ömrünü uzatmayı hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Lipton çayın ömrünü uzatmayı hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2012 16:45

Lipton, Türk çayının geleceğini korumak için “Sürdürülebilir Tarım Projeleri” kapsamında Rize'deki çalışmalarını hızlandırdı.

Haberin Devamı

Lipton'un Sürdürülebilir Çay Tarımı projesinin de temelini oluşturan Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın ayrıntılarını anlatan Unilever Türkiye, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Başkan Yardımcısı ve Unilever Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) İzzet Karaca, sürdürülebilirliğin önemine işaret ederek, “Neden sürdürülebilirlik dediğimizde başka şansımızın olmayışı, bizi sürdürülebilir bir yaşama itmektedir ve bu yüzden sürdürülebilirlik iş süreçlerimizin tam kalbinde” dedi.

Dünyada her gün yaklaşık 2 milyar insanın bir Unilever ürünü kullandığını belirten Karaca, “Unilever, 2010 yılında Sürdürülebilir Yaşam Planı'nı hayata geçirmeye karar verdi. Bu plan sosyal, ekonomik ve çevresel alanda tüm dünyayı kapsayacak kadar geniş ve dünyadaki milyarlarca insana dokunacak kadar ayrıntılı bir plandı. Ve bu plan bizim iş yapış biçimimizin temelin oluşturdu” dedi.

Haberin Devamı

Toplam değer zincirini kapsayan, sağlam ve mutlak hedefler belirleyen Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın faaliyette olduğu 190 ülkede her gün 2 milyar tüketiciye ulaştığını belirten Karaca, “Yaklaşık 1,5 yıl önce hayata geçirilen Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planımız iş yapış şeklimizle de bütünleşiyor. Sürdürülebilirliği vizyonumuzun bir parçası haline getirdik ve stratejimizin tam kalbine koyduk. Ürün geliştirme, tedarik ve imalat gibi normal iş süreçlerine sürdürülebilirlik açısından baktığımızda, karşımıza inovasyon ve maliyet düşürme açısından harika fırsatlar çıkıyor” diye konuştu.

Unilever olarak müşterilerine yararlı markalar sunarak onların kendilerini iyi hissetmelerine, iyi görünmelerine ve yaşamlarından daha keyif almalarına yardımcı olduklarını anlatan Karaca, 3-4 yıldır bu misyonu sürdürdüklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Sürdürülebilirlikten başka çaremiz yok. Hem sosyal açıdan hem de işimizi geliştirmek ve büyütmek için bu şart. Sürdürülebilirliği işimizin kalbine koyduk. Bunu yapmazsak kaynaklar yeterli olmadığı için büyüyemeyiz. Şirketler büyüdükçe onların çevreye verdiği ayak izi etkileri artıyor.

Haberin Devamı

Biz Unilever olarak işimizi ikiye katlayacağız, fakat ikiye katladığımız sırada çevreye verdiğimiz ayak izlerini azaltacağımız için toplamda çevreye verdiğimiz zararı aşağıya çekeceğiz.”
Sürdürülebilirlik alanında geçen yıl hedefledikleri 50 hedefin 44'ünü hedefinden önce, 5'ini zamanında ve 1'ni de daha sonraki çeyrekte gerçekleştirdiklerini anlatan Karaca, “Bu doğrultuda 3 büyük hedefimiz var; ürünlerin çevresel etkilerini yarıya indirmek, 1 milyar insanın sağlık kalitesini arttırmaya yardımcı olmak ve tarımsal ham maddelerinin yüzde 100'ünü sürdürülebilir kaynaklardan temin etmek” dedi.


-Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi

Lipton'un sürdürülebilirlik vizyonunu ve Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ni anlatan Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, dünyadaki yaklaşık 4 milyon tonluk çay üretiminin yüzde 5'inin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bu oranla Türkiye'nin dünyadaki 5'inci büyük çay üreticisi konumunda olduğunu belirterek dünyadaki çay pazarının yüzde 25'inin Unilever'e ait olduğunu ifade eden Seçkin, çayın Türkiye'deki önemine değinerek, “Türkiye'de nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor. Güne çay içerek başlıyor, yine onunla günü sonlandırıyoruz. Çay, hayatımızın ayrılmaz bir parçası” dedi.

Seçkin, Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ne ilişkin şu bilgileri verdi:
“Çay bitkisinin ekonomik ömrü 100 yıl olarak kabul ediliyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında ekilen çaylıklarımız ise 75'inci yılını doldurdu ve ekonomik ömrünün son çeyreğine girdi. Dolayısıyla Türk çayının gelecek kuşaklara aktarılması için çay üreticilerinin çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl Türk çayının geleceği için yola çıktık. Tüm bu uygulamalarla beraber Sürdürülebilir Çay Tarımı projesini en iyi şekilde hayata geçirerek, Türk çayının daha iyi bir geleceğe sahip olması için Lipton Sürdürülebilirlik Planını hazırladık. Geniş kapsamlı ve uzun vadeli bu planımız sosyal, çevresel ve ekonomik hedefler üzerinde şekilleniyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!