Limoncu tüccara satışı bekletiyor

Güncelleme Tarihi:

Limoncu tüccara satışı bekletiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2008 14:25

Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, Türkiye'nin toplam limon üretiminin yüzde 65'inin yapıldığı Mersin'in Erdemli ilçesinde, geçen yıl tüccara erken satış yapılması nedeniyle yükselen fiyatların, bu yıl önüne geçileceğini bildirdi.

Kurt, önümüzdeki hafta başlayacak limon hasadı için hazırlıkları tamamladıklarını, piyasada oluşacak fiyatlarda etkin olabilmek için aylar öncesinden alım talebinde bulunmaya başlayan tüccarı beklettiklerini söyledi.

Geçen sezonda erken satış yaptıkları tüccarın, dalında limon kalmayınca fiyatları yükselttiğini anımsatan Kurt, “Bundan ders çıkardık. Bu yüzden tüccara satış yapmakta aceleci davranmıyoruz. Çünkü, geçen yıl kilosu 4 YTL'ye çıkarak son 5 yılın en yüksek seviyesine yükselen limon üreticiyi sevindirmedi çünkü elde ürün kalmamıştı. Tüccar da bunu fırsat bilip karını katlarken, bu durumdan üretici ve tüketici zarar gördü” dedi.

Kurt, son günlerde yatak limonun kilosunun üretim bölgeleri ve yakın çevrelerinde 4,5 YTL'den satıldığına dikkati çekerek, “Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde ise tanesi 1,5 YTL'ye kadar yükselen limon, önümüzdeki günlerde hasadın başlamasıyla ucuzlayacak” diye konuştu.

Erdemli'nin limonun başkenti olduğunu, Kasım ile Nisan ayları arasında Türkiye üretiminin yüzde 85'ini, diğer aylarda ise yüzde 65'ini tek başına karşıladığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bahçedeki ürünler olgunlaştıkça rekolte tahminimiz de netleşiyor. Buna göre, rekoltede ortalama yüzde 45 daralma var. Eylülün ilk haftasından itibaren mayer cinsi limonun hasadı başlayacak. Bu cins limonda yüzde 5-10 rekolte düşüşü var. İnterdonato cinsi limondaki azalma ise yüzde 45 civarında. Sadece 'dikenli' diye tabir ettiğimiz yatak limon olabilecek kapasitedeki üründe yüzde 10 artış var. Ancak, bu artış, diğer cinslerdeki rekolte düşüşünü telafi etmiyor. Toplamdaki yüzde 45 daralmanın tüketiciye yüksek fiyat olarak dönmemesinin çabası içindeyiz.”

Kurt, önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak limon hasadında, ürünün kilosunu dalında 1 YTL'den tüccara vermeyi planladıklarını belirterek, “İnterdonato cinsi limonun hasadı ise 15 Eylüle doğru başlar. Kasım ayında ise Türkiye'de en fazla tüketilen ve 'yatak' diye tabir edilip uzun süre depolarda saklanabilen dikenli limonun hasadı başlayacak” dedi.

İHRACAT KAYGISI

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarlarından biri olarak gösterilen Mersin ve çevresinde limon üreticisinin yanı sıra tüm üreticilerin kaygısının en büyük pazar olan Rusya ile ilişkilerdeki gelişmeler olduğunu bildirdi.

Kurt, Rusya'nın yöre ihracatında önemli bir kapı olduğunu belirterek, “bu yıl narenciye ile diğer yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya ile sorun yaşanmamasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!