Limon üreticisi hasada hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Limon üreticisi hasada hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 11:31

Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 50'den fazlasının karşılandığı Erdemli ilçesinde, üretici yeni hasat sezonuna hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Erdemli Ziraat Odası Başkanı ve limon üreticisi Adnan Dölek, yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye genelinde 650 bin ton civarında limon hasadı gerçekleştiğini, bu rakamın 350 bin tonunu Erdemli ilçesinin tek başına sırtladığını söyledi.

Geçen yıl sezonun fiyat anlamında iyi başlamasına rağmen, hasat başladıktan çok kısa bir süre sonra, fiyatların çok hızlı şekilde gerilediğini anlatan Dölek, “Sezonun ortasında limon üreticinin elinde 30 kuruşa bile zorla satıldı. Oysa bu rakam, maliyeti bile karşılamaz. Ama başka çaresi olmayan üretici, binbir umutla hasat ettiği limonları yok parasına tüccara sattı” dedi.

Dölek, geçen yıl limonun en çok parayı ürünü “yatağa” alanlarla, tüccara kazandırdığını belirterek, şöyle devam etti:
“Üretici, 30 kuruşa zorla limon satarken, yatağa alınan limon neredeyse 1 liraya alıcı buldu. Dolayısıyla limon geçen yıl üreticiyi hüsrana uğratırken, tüccarın yüzünü güldürdü. Ama bu yıl daha ümitliyiz. Çünkü yaptığımız bazı görüşmelere göre, limonu bu yıl 70-80 kuruştan satabileceğimiz yönünde. Temennimiz bu rakamlardan ürünü satmamız. Eğer bunu yapamazsak, zaten limon üreticisi içinden çıkamayacağı sorunlarla karşı karşıya kalır.”

Haberin Devamı

Limon hasadının başlamasına az bir süre kaldığını dile getiren Dölek, “Ama henüz bir tarih belirlenmiş değil. 1-2 gün içerisinde ilgili komisyon toplantısını yapacak ve tarihi kamuoyuna bildirecek. Geçen yıl 15-19 Eylül tarihleri arasında hasada başlamıştık. Tahmin ediyorum ki, bu yılki tarihte aynı dönemlere denk gelir” diye konuştu.

Dölek, limon üreticisinin ihracat sayesinde ayakta kalabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bizim şu an kulağımız dünya çapında ekonomik ve siyasal anlamda yaşanan gelişmelerde. Çünkü bu gelişmelerin bizi uzaktan veya yakından ilgilendireceğine inanıyoruz. Eğer bu yıl farklı coğrafyalarda yaşanan ekonomik ve siyasal sıkıntılar bizi etkilemezse hüsran yaşamayacağımıza inanıyorum. Bunun için ilgili birimlerin şimdiden çalışmaya başladığını biliyoruz. Çünkü ihracat sıkıntıya düşerse, biz ürünleri satacak adam bulamayız ve ürünleri çöpe dökmek zorunda kalırız.”

Haberin Devamı

Teşvik sistemindeki değişiklik

Dölek, geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın limon ihracatında verilen teşvikte değişikliğe gidileceği yönündeki açıklamaların kendilerini sevindirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Bu yılı da kapsayan dönemde, ihracat desteği her zaman ihracatçıya verilirdi. Ama Bakanımızın da açıkladığı gibi artık desteğin üreticiye verilmesi gündemde. Biz uzun zamandır zaten bunu istiyorduk. Bakanımız da bizim sesimize kulak verip, destek oldu. Gerekli altyapı olmadığı için bu yıl değişikliğe gidilemedi. Ama gelecek yıldan itibaren değişiklik olacağı yönündeki haberleri bizi sevindirdi. Tahmin ediyorum ki, bu yıl ihracatçıya verilen 125 dolar desteği, önümüzdeki yıldan itibaren 50'si üreticiye, 75'i ihracatçıya diye yine 125 dolar dağıtılır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!