Liderler zirvesi IMF'nin ışığını yeşile çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Liderler zirvesi IMFnin ışığını yeşile çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a önceki akşamüstü verilen brifing, IMF'nin bugün yapacağı açıklamanın havasını olumluya döndürdü. Üç lider ‘‘IMF'nin önerdiklerini biz zaten yapıyoruz’’ deyince, IMF Heyeti, Türkiye'ye yeşil ışık yakmaya karar verdi. Kaynak destekli anlaşmanın da yolu açıldı.

KOALİSYON Hükümeti'ni oluşturan partilerin liderlerine önceki akşamüstü verilen brifing, Uluslararası Para Fonu (IMF) Heyeti'nin bugün açıklayacağı ‘‘sonuç bildirgesi’’nde havayı olumluya çevirdi. Koalisyon liderlerinin, IMF'yle görüşmeleri yürüten yetkililere, ‘‘IMF'nin önerdikleri ile bizim düşündüklerimiz örtüşüyor’’ mesajı, bugün açıklanacak bildiriye olumlu sinyallerin konulmasını sağladı.

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli Başkanlığı'ndaki heyet, bugün açıklayacağı bildirge için çalışmalarını başta Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay olmak üzere Türkiye tarafının da bulunduğu bir ortamda yürüttü. IMF Heyeti, bu çalışmalar sırasında zaman zaman IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fisher ile telefon bağlantısı da kurdu.

PARASAL ANLAŞMA

Türkiye ziyaretini ‘‘Yakın İzleme Anlaşması’’ çerçevesinde yürüten IMF Heyeti, bugünkü açıklamalarında verecekleri olumlu sinyallerin ardından, Türkiye'ye ağustos ayında randevu verecek. Ağustos ayında Washington'da yapılacak görüşmelerin ardından, ‘‘Yakın İzleme Anlaşması’’nın, kaynak desteğini de içerecek bir anlaşmaya dönmesi söz konusu olacak.

Nitekim, IMF'nin tavrının olumlu olacağına dönük işaretleri Başbakan Bülent Ecevit de dünkü DSP Grup toplantısında verdi. Önceki gün Hürriyet'e yaptığı açıklamada, ‘‘IMF'den destek çıkması mümkün görünmüyor’’ diyen Ecevit, dünkü grup toplantısında ise, ‘‘IMF ile anlaşma olacağını umuyorum’’ diye konuştu.

IMF'DEN UMUTLUYUM

Başlangıçta IMF ile ilişkiler konusunda pek iyimser olmadığını, geçmişteki deneyimlerinin de ihtiyatlı konuşmasını gerekli kıldığını anlatan Ecevit, şunları söyledi:

‘‘Fakat dün (önceki) akşam Sayın Devlet Bahçeli ve Sayın Mesut Yılmaz ile birlikte yetkili arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler, bu önemli kuruluşla ilişkilerimizin olumlu ve umut verici bir sürece girdiğini gösteriyor. Ekonomimize destek sağlamak için IMF'nin öne sürdüğü koşullar, aslında bizim zaten gerekli gördüğümüz ve almaya başladığımız önlemler... Kısa bir süre içinde anlaşmaya varılacağını umuyorum.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!