‘Lider’ krizi kapıda

Güncelleme Tarihi:

‘Lider’ krizi kapıda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Üst düzey yönetici araştırma kuruluşu Odgers Berndtson, savaş sonrası kuşak olarak anılan 1945-1964 arası doğanların emekli olmasıyla tüm dünyada lider açığının kritik düzeye ulaşacağını açıkladı. Öte yandan yoğun iş temposu ve aşırı seyahat CEO’ların sağlığını tehlikeye atıyor.

Haberin Devamı

ÜST düzey yönetici araştırma ve değerlendirme kuruluşu Odgers Berndtson’ın Cass Business School ve CBS Executive MBA programı işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, gelecek yıllarda savaş sonrası kuşak olarak anılan 1945-1964 arası doğanların emekli olmasıyla tüm dünyada lider açığı kritik düzeye ulaşacak. Sadece ABD’de gelecek 15 yıl içinde emekli olması beklenen kişi sayısı 77.5 milyon ve 2–3 yıl içinde 10 milyon kişi emekliye ayrılacak. Birleşmiş Milletler, Avrupa nüfusunun 2050 yılında, yüzde sekiz azalarak yaklaşık 591 milyon kişi civarında olacağını ve bu nüfusun büyük bir çoğunluğunun emeklilik yaşındaki yetişkinlerden oluşacağını öngörüyor.

Yetenekler bulunamıyor

Odgers Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, global şirketlerin yüzde 89’unun, ihtiyaç duyduğu yönetici yeteneği bulmakta beş yıl öncesine oranla çok daha fazla zorlandığını belirterek, “CEO’larla yapılan global araştırmalar da bunu ortaya koyuyor. Bizim yaptığımız çalışmalarda, Türkiye’deki durumun farklı olmadığını görüyoruz” dedi. Lider boşluğunun Çin, Hindistan ve diğer gelişmekte olan Asya ekonomileri için büyük tehdit durumunda olduğunu ifade eden Bozoklar, kültürel, sosyal ve coğrafi konum olarak sahip olduğu ayrıcalıkları dinamik ekonomisi ile birleştiren Türkiye’nin “Liderliğin Yarını”nı öngörmek adına çok önemli bir konumda olduğunu belirtti. Bozoklar şu tespitleri aktardı:

Haberin Devamı

Türkiye’nin potansiyeli

· Türkiye, uluslararası pazarlarda güçlü bir varlık gösteriyor. Dünyanın en dinamik, en hızlı büyüyen, en çok ‘gelecek vaat eden’ ekonomileri arasında.
· Davos Dünya Ekonomi Forumu’nda yayınlanan “Küresel Rekabet Endeksi” listesinde Türkiye, 16 basamak birden yukarı çıkarak 100 ülke arasında iç piyasa büyüklüğüyle 43’üncü sıraya yerleşti. Ancak Türkiye ‘işgücü piyasasındaki verimlilik’ kategorisinde 144 ülke arasında 124’üncü sırada.
· İşgücü verimlilik alanında çok gerilerde. Bu konuda ciddi bir ilerlemeye sağlayamazsak başarımızı sürdürebilmemiz, geliştirmemiz çok zorlaşacak.
· Yabancı yatırımların artması yönetici adayına olan ihtiyacı artıracak. Önümüzdeki dönemde Türk yöneticiler gelişmekte olan ekonomiler için yaş, eğitim ve deneyim açısında daha cazip bir duruma gelecek. Türkiye sahip olduğu genç nüfus ile büyük bir potansiyele sahip.
· Son 11 yılda Türkiye nüfusu neredeyse yaklaşık yüzde 10 artmasına rağmen, genç nüfus oranı yüzde 9.76 oranında azaldı. Türkiye’de iş dünyası kendi lider adaylarını seçmeli ve onların yetiştirilmesine yatırım yapmalı.

Haberin Devamı

Yarının liderinden beklentiler de aynı

ODGERS Berndtson’un dünya çapında 55 ofiste faaliyet gösteren ülke ofislerinin üst düzey yöneticilerini İstanbul’da ağırlayarak ‘Yarının Lideri’ konusunu tartıştı. Türkiye’den 50 CEO’nun da aralarında bulunduğu bin CEO ile yarının lideri üzerine yapılan araştırmada, liderden beklentinin büyük oranda değişmediği saptandı.

Yorgun CEO’lar

ODGERS Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, yoğun iş temposu ve aşırı seyahatin CEO’ların sağlığını tehlikeye attığını belirterek, “Bazen bir yöneticiyi koca bir bölgeden sorumlu tutuyorlar. Sürekli telefon, e-mail trafiği arasında, bitmeyen telekonferanslar… Pek çok yöneticinin sağlığı bu stres yüzünden bozuluyor” dedi.

Haberin Devamı

Yeteneği korumak da çok önemli

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ‘Yarının Lideri’ üzerine yaptığı konuşmada, yetenekleri avlamak kadar onları korumanın da önemli olduğunu söyledi. Sabancı’da 360 derece değerlendirme ile iklim ölçümü yaptıklarını hatırlatan Güler Sabancı, “Verimlilik dahil kişilerin nasıl bir ortam yarattığını ölçeriz; astlarına, üstlerine, paralellerine sorarız. Atama ve terfilerde bu iklim çok önemli, bütün yöneticilerimiz bunu bilir. Şu andaki yöneticilerimizin büyük kısmı bizim talent pool’dan (yetenek havuzu) çıkan kişiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!